Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Esteri', 1.
  • Konspekts 'Esteri', 2.
Darba fragmentsAizvērt

Esteri ir pazīstami kā vielas, kas piešķir raksturīgu smaržu daudziem ziediem un augļiem. Pazīstamas ir ananāsu, aprikožu, banānu, apelsīnu, zemeņu, jasmīnu un ctas esences. To sastāvā ir esteri, kas tām piešķir raksturīgo smaržu.
Dzīvo organismu eksistencē svarīga esteru grupa ir augu un dzīvnieku tauki.
Iepazīstoties ar karbonskābju īpašībām, noskaidrojām, ka esteri veidojas esterificēšanas reakcijās, skābēm reaģējot ar spirtiem. Šajās reakcijās izdalās ūdens.
Skudrskābes un etilspirta esterificēšanās:


Esteri ir karbonskābju atvasinājumi, kas veidojas karbonskābju reakcijās ar spirtiem, aizstājot skābes hidroksilgrupu ar grupu –OR.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants