Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:962507
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„Ir brīži, kad cilvēks vairās no gaismas – tam jānokāpj sevī vistumšākajos dziļumos, lai tiktu skaidrībā ar sevi un pasauli. Tādas ir arī priekšsvētku ziemas dienas: tās saplok blāvā krēslībā, lai pēkšņi uzziedētu Ziemassvētku brīnuma gaismā. Un, pieminēdami šīs debesu gaismas atgriešanos, mēs aizdedzināsim sev apkārt sveces un prieku.”
Veronika Strēlerte

Laiks, kad mēs sagaidām gaismu. Ziemassvētki pāršķeļ tumsu un atņem tai spēkus plesties plašumā. Tumsa ar gaismu cīnās, līdz pārliecinoši uzvar gaisma. Tas izpaužas rituālos, spēlēs, rotaļās, dziesmās. Dažādās ieražās.
Ziemassvētki – vieni no visgaidītākajiem, bet arī vieni no vispretrunīgākajiem svētkiem. Šī pretruna izpaužas folkloristiskajā, astroloģiskajā, reliģiskajā uzskatā par šo svētku svinēšanas laiku, tradīcijām un pamatojumu. Latvijā ir noteikta valsts svētku diena – 25. un 26. decembris. Ziemassvētku vakaru tradicionāli svin 24. decembrī.
Ziemassvētki ir seni svētki, kas svinēti, sākot ar 20. decembri, trīs dieniņas, trīs naksniņas, citviet pat nedēļu. Ziemassvētkus pazinušas visas Eiropas tautas jau sen pirms kristietības
Kristiānisms, pārceļot Kristus dzimšanu no 6.janvāra uz 25.decembri, centās tādā veidā piesaistīt visas nekristīgās tautas godāt kristus dzimšanu kā pasaules gaismas dzimšanu.
Ziemassvētki latviešiem ir auglības, cerības un gaismas svētki. No Saules, gaismas labvēlības atkarīga visa dzīve uz Zemes. Tas ir jaunas dzīvības sākuma laiks, kurā notiek daudz maģisku rituālu, kas nosaka tālāko dzīves labklājību, veiksmi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties