Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:423430
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lietuviešu pasakās zalktis visbiežāk tiek nogalināts (sacirsts gabalos) un līgava/sieva skumst, bet latviešu- noslēpumainības motīvs. Leišu zalktim pietiek ar solījumu, ka meitene viņu precēs, bet latviešu- zalktim nepieciešams materiāls pierādījums (visbiežāk gredzens(„Zalkša līgava”, „Zalktis”)). Latviešu tautas pasakā „Zalktis” raganas noburtajam zalktim kā apliecinājums, kura ir īstā līgava, kalpo gredzens, kas brīnumaini spoži mirdz, saules apspīdēts.
Kopīgais latviešu un leišu pasakās ir tas, ka zalktis izvēlas trešo meitu (jaunāko), gaida līgavu pie ūdenstilpnes, paslēpies baltās drēbēs, piedurknē (manuprāt, tas ir simboliski- lūgt meitenes roku).
Pēc baltu ticējumiem, zalkši bijuši arī govju sargi. Zalktim ir zināma tuvība arī ar Māras pasauli, jo Māra jeb Māršava (Piena māte) dažreiz pati parādījusies zalkša izskatā. Zalkši senāk turēti pie kūtīm, lai labāk izdotos lopkopība. Zalkšus mēdza barot ar pienu, lai govis būtu brangas un tām būtu daudz piena, tādejādi pildot saimniecības funkciju un, pēc V.Vīķes- Freibergas domām, „dzīvnieciskās auglības funkciju”.
Pievēršot uzmanību arī krāsu simbolikai, folkloras materiālos visbiežāk čūskas minētas trīs krāsās: melnā („Melna čūska miltus mala,/Jūras vidū uz akmens./Tos būs ēst’i tiem kungiem,/Kas bez saules strādināja”); baltā un sarkanā (balts zalktis tiek uzskatīts par visspēcīgāko; „Kas noķerot sarkano vai balto zalkti, izvārot un apēdot, tas varot redzēt mūsu nomirušos senčus un saprast viņu valodu”,- dvēseles iemiesošanas motīvs, saikne ar pazemi, veļu pasauli).

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1331235
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties