Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:101307
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Vīns un vīna kultūra    4
1.1.  Vīnkopības vēsture    4
1.2.  Kā rodas vīns    5
1.3.  Kā vīns iegūst krāsu    7
1.4.  Vīna izturēšana    8
1.5.  Baltvīni    9
1.6.  Sarkanvīni    10-11
1.7.  Dzirkstošie vīni    11
1.8.  Sajūtas    12
1.9.  Kas vajadzīgs, lai vīns būtu labs    13
1.10.  Augļu smarža vīnā    14
1.11.  Vīnogu šķirnes    14
1.12.  Kāds var būt vīns    20
1.13.  Vīna aromāti un to līmeņi    21
2.  Saruna ar vīnzini    22
  Nobeigums    24
  Anotācija    25
  Izmantotās literatūras saraksts    27
  Pielikumi    28
Darba fragmentsAizvērt

Eligijus zināšanas par vīnu ļauj viņam sniegt padomus citiem par vīna izvēli, taču viņš nav someljē. Starp citu, es jautāju, kas īsti ir someljē. Sommelier - šis ir franču vārds. Tas ir cilvēks, kurš restorānā atbild par vīna iepirkumiem, to pareizu uzglabāšanu un pārdošanu. Piemēram, Francijā, lai kļūtu par šīs profesijas pārstāvi, ir jāmācās līdz pat desmit gadiem. Toties cilvēks, kurš ir kļuvis par īstu someljē, vienmēr zin kādu vīnu piedāvāt apmeklētājiem atkarībā no diennakts laika, gadalaika un izvēlētajiem ēdieniem, kā arī atkarībā no daudziem citiem apstākļiem. Labs someljē uzņēmumam var nest līdz 40% no kopējās peļņas, kā arī sniegt baudu apmeklētājiem. Someljē ir ne tikai perfekti jāorientējas vīnos, bet arī jābūt īstam psihologam, lai vīnus varētu piedāvāt atkarībā no dzimuma, vecuma, maksātspējas un apmeklētāja noskaņojuma. Dažkārt someljē ir kā klauns, kurš izklaidē publiku ar dažādiem vīna rituāliem.
Es painteresējos, kādi ir viņa restorāna apmeklētāju biežāk uzdotie jautājumi vai izteiktie lūgumi. Vīnzinis ar smaidu sejā teica, ka protams tas ir lūgums piemeklēt atbilstošu vīnu pie izvēlētā ēdiena. Tas vienmēr ir ļoti sarežģīti, jo viņš tak nezinot cilvēka personīgo gaumi, tāpēc vien ir jāiesaka pēc vispārpieņemtiem rādītājiem, kā piemēram, pie medījuma vai cūkgaļas labi der sausi sarkanvīni, kuri satur daudz tanīnu. Samērā bieži lūdz atnest kādu saldāku vīnu, ne tik stipru, kas arī neeot viegli, jo restorānā pārsvarā ir sausi vīni, kuros tomēr nedominē saldums. Viesmīļiem bieži lūdz izskaidrot garšas atšķirības starp vienu un otru vīnu.
Eligijus pats piedalās dažādās degustācijās, pasākumos, kas saistīti ar vīnu. Ir apmeklējis vīna dārzus ārzemēs. Ir sapratis, ka cilvēks nespēj nogaršot visus vīnus, kā arī atcerēties tos. Kaut arī katrs vīns ir īpašs, tie atgādina viens otru. Viņa restorānā ir ap 140 dažādu vīnu, un pat tos visus viņš nav nogaršojis. Saka, ka pats svarīgākais ir saprast vīna būtību, ka cilvēks ir jau lietpratējs, ja spēj atšķirt aromātus un garšas, ja nejūt tikai alkohola piegaršu vai tikai rūgtumu, vai, kā daudzi maldīgi novērtē vīnu, pasakot, ka tas ir skābs. Nav jābaidās par to, ka vīns nepatiks, ir jāgaršo nākamais un nākamais, un noteikti atradīsies kāds, kurš liks aizmirst par visu pasaulē, iedzerot tikai vienu malciņu.
Kvietkus kungs atzinās, ka viņam garšo sausi sarkanvīni, kā piemēram, Merlot, un intensīvas, īpatnējas garšas baltvīni, piemēram, Riesling.

Nobeigums
No paveiktā darba secināju, ka vīnkopība ir sarežģīta, laikietilpīga māksla, ka vīns patiešām ir dievu dzēriens, ka tas ir kā liela mīkla, kuru atrisinot, atkal rodas jautājumi. No sarunas ar vīnzini guvu tikpat lielu prieku kā lasot materiālus. Saruna man parādīja īstu vīna mīļotāju, kurš savu gardumu nostāda tādā pašā līmenī kā jebkuru citu dzīvu būtni. Varbūt tas ir vienkārši hobijs, varbūt tas ir nepieciešams biznesam, taču ir acīmredzami, ka cilvēks tam atdevis daļu no sevis.
Mērķi, kuru biju sev nostādījusi, rakstot šo ZPD, esmu sasniegusi tikai daļēji, jo esmu izpētījusi vīnu un tā kultūru tikai virspusēji, esmu uzzinājusi to, kas būtu jāzin jebkuram vienkāršam vīna cienītājam. Uzskatu, ka savus uzdevumus esmu veikusi godam, protams ne bez sarežģījumiem. Milzīgs gandarījums man būtu, ja es būtu varējusi pati piedalīties vīna tapšanas procesā, taču diemžēl tas nebija iespējams, jo pie mums Latvijā vīnogu kultūra nav tik ļoti attīstīta, tāpēc arī netiek ražots vīns.
Pati tiku apmācīta, kā pareizi ir jādegustē vīns. Sapratu, ka tas nav nemaz tik viegli kā šķiet. Lai tiešām baudītu vīnu, ir jātrenējas tā izgaršošanā. Vīnā ir paslēptas tik atšķirīgas garšas un smaržas, ka tā dzeršana atgādina spēli „Uzmini nu!”.
Rakstot šo darbu, uzzināju daudz jauna, ieguvu lietderīgu un interesantu informāciju. Taču domāju, ka par vīnu un vīnkopību vēl ir daudz kas uzzināms un pētāms, jo pat mūsdienu zinātnieki vēljoprojām interesējas par vīnu.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1330522
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties