Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:270789
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Varas attiecības caurauž visdažādākās sociālās realitātes sfēras- politiku, ekonomiku, tiesības, tās izpaužas arī sabiedrības mikrovides psiholoģijā. Tomēr tieši politikā varas jautājums ir centrālais. Vienlaikus politiskās attiecības ir iekļāvušās pašā sabiedrības dzīves spektrā.
Pašlaik Latvijā politiskā vara ir galvenokārt līdzeklis, kuru izmanto tie, kam pieder ekonomiskā vara, lai īstenotu savu interešu aizstāvību. Vara acīmredzami dominē atsevišķās sabiedrības attiecībās, bet izplatījusies vairāk vai mazāk tā ir praktiski visā sociālajā realitātē- arī izglītībā, mākslā, sportā.
M. Vēbers uzskata, ka vara ir indivīda vai cilvēku grupas iespējas īstenot savu gribu kopīgā darbībā, pat ja visi pārējie šo aktivitāšu dalībnieki pretojas svešās gribas izpausmēm. Viņš izvērsis savu varas izpratni politiski tiesiskā aspektā, aprakstot trīs galvenos varas tipus: harsimātiskā vara balstās uz līdera ārpus racionālām glorificētām spējām tieši emocionāli pakļauj citus, arī lielas cilvēku masas, racionāli legālā vara balstās uz “ ārpus personiskiem” likumiem, tradicionālā vara balstās uz ticību tradīcijas likumīgajam pamatojumam, uz konservatīvisma spēku.
Vēbera valsts socioloģijas ir cieši saistīta ar sociālās darbības kategoriju. Valsts socioloģijas galvenā sastāvdaļa ir leģitīmā varas tipoloģija. Tādejādi, varas un pakļautības procesā pastāv savstarpēja ekspektācija: tas, kurš komandē, gaida, ka komandas tiks izpildītas, bet tie, kurus komandē gaida, ka komandām būs vēlamais raksturs.
Vēbers izdalīja trīs vadīšanas un pakļaušanās tipus.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1367764
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties