Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:181980
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Tranzsitora sakums    3
  Mikroshemu pamat sastavs    3
  Parametriskā sprieguma stabilizatora darbības princips    4
  Bipolārais tranzistors: uzbūve, darbības princips    5
  Bipolārā tranzistora slēgumu shēmas    5
  Vai tranzistoru varēsstūrēt viens atsevišķs elektrons?    6
  Organiskie tranzistori displejiem    7
Darba fragmentsAizvērt

Tranzsitora sakums.


Pirmo datoru – skaitļojamo elektronisko mašīnu Eniac – radīja 1946. gadā. Tas sastāvēja no 18 tūkstošiem vakuuma elektronu lampu ar kopjaudu 180 kW.
1947. gada Ziemassvētkos Bell Lab līdzstrādnieki W.Brattain un J.Bardeen izveidoja pirmo pusvadītāju tranzistoru, taču 1948. gada sākumā to pilnveidoja W.Schockley, kad tas arī tika patentēts. Tranzistora attīstība saistīta ar strauju elektronikas ienākšanu tautsaimniecībā un sadzīvē. Tranzistors tika pilnveidots divos virzienos – mikro un lieljaudas. Pirmais virziens – mikroelektronika - deva iespēju tik tālu samazināt tranzistoru gabarītus, ka tos lielā vairumā varēja apvienot vienā nelielā korpusā – integrālā mikroshēmā ar noteiktām funkcionālajām īpašībām. Izveidojot lielās integrālās mikroshēmas ar daudzu desmitu tūkstošu tranzistoru, radās iespēja izveidot mazas elektroniskās skaitļojamās mašīnas. Otrais virziens noveda pie lieljaudas pusvadītāju slēdžu izveides, kas ļāva pārveidot un regulēt elektriskās enerģijas parametrus. Šo tehnikas virzienu pieņemts saukt par energoelektroniku.
Pirmo integrālo mikroshēmu ar dažiem tranzistoriem, kas veidoja signālu ģeneratoru, uz 11 mm germānija plates 1958. gadā radīja Texas Instruments speciālists Jack Kilby. Taču tai pašā gadā Robert Noyce no Fairchild Semiconductors izveidoja mikroshēmu uz silīcija plates ar foto-litogrāfisko metodi, kas ir vispārpieņemta metode mūsdienu elektronikā. 1958. gadā arī tika izveidots un iemontēts cilvēka ķermenī pirmais sirds stimulators “Pace Maker”.
1971. gadā firma Intel radīja pirmo mikroprocesoru ar 20 tūkstošiem tranzistoru, bet tie jau bija jaunas versijas FET (Field Effect Transistor) – ar elektrisko lauku vadāmi tranzistori, kurus bija ērti montēt kopā lielos vairumos. 1975. gadā B.Geits kopā ar P.Allēnu uzrakstīja pirmo operētājsistēmu mazgabarīta datoram ar mikroprocesoru, un no šī brīža sākās strauja personālo datoru ieviešana un pielietošana. Pašreiz datorors pielieto lieljaudas procesorus ar milzīgu iebūvēto tranzistoru skaitu un izpildāmo instrukciju skaitu sekundē. Tā Pentium III procesors sastāv no 23 miljoniem tranzistoru un tā takts frekvence ir 1 miljards hercu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties