Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:773541
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Valsts prezidenta nozīme demokrātiskā valstī    5
2.  Valsts iekārtas formas pasaulē    8
2.1.  Parlamentāra republika    9
2.2.  Prezidentāla republika    10
2.3.  Pusprezidentāla republika    11
3.  Tautas vēlēts valsts prezidents Latvijā - iespējas un riski    13
3.1.  Tautas vēlēta prezidenta ieviešanas iniciatīvas    15
3.2.  Valsts prezidenta tiešā ievēlēšana: iespējamais modelis    17
3.3.  Tautas ievēlēta prezidenta pilnvaras    20
  Kopsavilkums    23
  Izmantoto literatūru saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
Zinātniskā studiju darba ietvaros autore formulēja secinājumus par demokrātiskas valsts pazīmēm, valsts iekārtas formām un tautas vēlēta Valsts prezidenta iespējām Latvijā.
1. Demokrātiskā valstī vara pieder tautai, kas tiešā veidā šo varu realizē, vai arī vēlēšanu procesā ievēl savus pārstāvjus, kuri tautai atskaitās.
2. Valsts prezidenta loma demokrātiskā sabiedrībā ir politiskās stabilitātes un demokrātijas nodrošināšanas veicinātāju, kurš realizē saikni starp valsts varas orgāniem un tautu.
3. Izdala trīs republikas formas – prezidentāla, parlamentāra un pusprezidentāla republika, kuru dalījumu un formu valstī nosaka prezidenta funkcijas un tā saistības un attiecības ar valdību, parlamentu un citiem valsts varas orgāniem.
4. Tautas vēlēta Valsts prezidenta ievēlēšanas modeļa ieviešanas iespējamie riski ir materiāli zaudējumi; suverēnās varas nodošana diviem varas orgāniem, kas varētu izraisīt sašķeltību; tautas apmulsums vairāku kandidātu gadījumā; negatīvas aģitācijas sekas un zināšanu trūkums par kandidātiem.
5. Tautas vēlēta Valsts prezidenta ievēlēšanas modeļa iespējas ir pārmaiņas valsts varas orgānu ievēlēšanā, kas varētu sekmēt izmaiņas un jaunas iespējas valsts darbībā; lielāka tautas apmierinātība, piedaloties vēlēšanu procesā un balsojot par sev tīkamo kandidātu; lielākas iespējas izvirzīt vēlamo kandidātu; lielākas Valsts prezidenta pilnvaras; tautas uzticības stiprināšana.
6. Pat tautas vēlēta Valsts prezidenta modeļa ieviešanu diskutēja jau pirmajā Satversmes Sapulcē, kad apsprieda Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un valsts pārvaldes formu.
7. Latvijā ir bijušas vairākas iniciatīvas ieviest jaunu ievēlēšanas modeli, iesniedzot likumprojektus, bet pašlaik valsts varas orgāni šādas pilnvaras tautai nav akceptējusi un visi iesniegtie likumprojekti noraidīti.
8. Tautas vēlēta Valsts prezidenta ievēlēšanas modelis darbotos, ja tajā noteiktu kandidātu pieteikšanās termiņus; veidotu debates un dotu iespēju tautai iepazīties ar kandidātu; noteiktu aģitācijas ierobežojumus, lai tauta nebalsotu par mārketinga trikiem un izveidotu divpakāpju vēlēšanu sistēmu.
9. Apstiprinot tautas pilnvaras ievēlēt Valsts prezidentu, nekas nemainītos, ja prezidentam nepaplašina funkcijas.
10. Tautas vēlēta Valsts prezidenta pilnvaras jāpaplašina izpildvarā, valsts varas orgānu kandidātu izvirzīšanā, izvērtēšanā un iecelšanā; jānosaka gadījumi, kad gala vārdu iespējams teikt Valsts prezidentam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1334264
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties