Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:886464
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  TAUTAS SAPULCES JĒDZIENS UN BŪTĪBA    5
3.  TAUTAS SAPULCES RAŠANĀS    7
3.1.  Tautas sapulces dalībnieki    8
3.2.  Tautas sapulces kompetence    9
4.  TAUTAS SAPULCES SABRUKŠANAS IEMESLI    11
5.  Nobeigums    12
6.  Izmantoto avotu un literatūras sarakts    13
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Tautas sapulce ir Romas valsts pārvaldes pirmsākums un veidotājs. No tautas nāk turpmākie vadoņi un amatpersonas. Tautas sapulce ir tautas vara.
Sapulces pirmsākumi meklējami ķēniņu laikmetā VIII-V gs.p.m.ē. Sākotnēji sapulce bija dzimtas kopienas sastāvdaļa, tās pamatfunkcija bija valsts iekārtas izveide. Šajā sapulcē piedalījās dzimtas dižciltīgākie vīri. Šāds tautas sapulces variants ilga līdz pirmajiem kariem. Šo tautas sapulci nomaina bruņotu vīru sapulce.
Comitia centuriata, bija karavīru sapulce. Ar plašām pilnvarām. Risināja arīdzan politiskus jautājumus, taču pamatfunkcija bija slēgt mierizlīgumus vai pieteikt karu. Šī sapulce no citām Romā izceļas ar savu bargumu, jo šīs sapulces ietvaros notiek tiesāšana smagos noziegumos, kam paredzēts viss bargākais sods, nāvessods. Šīs sapulces objektivitāti var apšaubīt, jo karavīri nebija aristokrātiski. Uzskatu, ka tauta neuzticējās šim tautas sapulces modelim, jo tā bija pirmkārt ķēniņa ievēlēta. Tātad, lai tiktu iekasēti nodokļi un tiktu labi apsargāta valsts ir nepieciešams labs karaspēks, ievēlētie tautas sapulces dalībnieki nodrošināja pietiekamu vīru atbalstu ķēniņam.
Tautas sapulces attīstība notiek Servija Tullija periods, 578.- 534.g.p.m.ē. Reformas palīdz gan attīstīt Romu, gan arī tautas sapulci. Tautas sapulce, visu pastāvēšanas laiku veidojas un mainās ar Romas sabiedrību un tās iekārtu. Līdz reformām patricieši bija dižciltīgākie Romas pārstāvji, kas dominēja pāri visām citām šķirām. Reformu rezultātā veidojas citas vienlīdz aristokrātiskas šķiras un pavisam veido 6 klases. Plebeji, reformu rezultātā piedalījās tautas sapulcē, jo viņus iekļāva Romas pamatiedzīvotāju skaitā. Iedalot jaunās šķirās iedzīvotājus un nosakot tiesības tika izveidota jauna iedzīvotāju hierarhija, kas ļāva saglabāt mieru valstī un izveidot republiku. Reformas, protams, neizveidojās tik vienkārši, tās veidojās ilgu nemieru rezultātā. Manuprāt Romas vēsturē viena no nozīmīgākajām reformām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties