Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:667685
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Subjekts ASV krimināltiesībās    4
1.1.  Fiziska persona kā subjekts ASV krimināltiesībās    4
1.1.1.  Kriminālatbildības vecums    4
1.2.  Juridiska persona kā subjekts ASV krimināltiesībās    7
2.  Vaina ASV krimināltiesībās    9
  Kopsavilkums    13
  Izmantotās literatūras un normatīvo aktu saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
Referāta autore izvirza aizstāvēšanai šādas tēzes:
1. Par vispārējām nozieguma subjektam raksturīgajām īpašībām tiek uzskatītas kriminālatbildībai atbilstošs vecums un pieskaitamība.
2. Gad ASV, gan Latvijā persona, kura nav sasniegusi 7 gadu vecumu, nav saucama pie kriminālatbildības par savu uzvedību, jo tiek uzskatīts, ka tai nav atbilstošā Mens rea (no latīņu v. ‘vainojams prāta stāvoklis’). Šāds nosacījums ir nostiprināts vispārējās tiesībās.
3. ASV nav vienotas tiesību sistēmas, jo tā ir federācija, kas satāv no vairākiem štatiem. Katrā štatā ir savs kriminālkodekss. Attiecībā uz kriminālatbildības vecumu, Paraugkriminālkodekss paredz atbildību, ja persona nozieguma izdarīšanas brīdī ir sasniegusi 16 gadu vecumu, dažu štatu kriminālkodeksos ir nostiprināts tads pats kriminālatbildības vecums, bet citi štati savos KK noteic citu vecumu(10, 13, 14, 15 gadi), savukārt Latvijā persona ir saucāma pie kriminālatbildības, ja nozieguma izdarīšanas brīdī ir sasniegusi 14 gadu vecumu.
4. ASV kriminiāltiesībās subjekts var būt gan fiziska, gan juridiska persona (korporācija), kura ir saucāma pie kriminālatbildības arī par savu pārstāvju pretlikumīgu darbībi vai bezdarbību, pildot savus darba pienākumus, Latvijā pie kriminālatbildības ir saucāma tikai un vienīgi fiziska persona, arī juridiskas personas lietā atbildība ir fiziskai personai, juridiskai persona var piemērot tikai piespiedu līdzekļus.
5. Gan ASV, gan Latvijā nepieskaitāma persona nav saucāma pie kriminālatbildības, tomēr Latvijā tādai personai tiesa piemēro Krimināllikumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus (KL 13.p.2.d.). Paraugkriminālkodeksā šāda regulējuma nav.
6. Paraugkriminālkodeksā ir nostiprinātas četras vainas formas: 1) ar mērķi(nodomu), 2)apzināšanās, 3)neuzmanība, 4)nevērība. Latvijā ir tikai divas – ar nodomu(tīša) un aiz neuzmanības. ASV tāda vainas forma, kā mērķis, sevī ietver divus tieša nodoma aspektus: 1)apzinātais mērķis sasniegt kaitīgo seku iestāšanos; 2) cerība uz to, ka konkrētam noziegumam šādas kaitīgas sekas pastāv, un ka tie iestāsies. Savukārt, Latvijā minētai vainas formai ir gan tiešs nodom - apzinātais mērķis sasniegt kaitīgo seku iestāšanos, gan netiešs nodoms – kaitīgo seku iestāšanos nevēlēšanās, bet apzināta to pieļaušana. Krimināllikumā paredzētā vaina aiz neuzmanības sevī ietver nevērību, kura nav atsevišķā vainas forma Latvijas krimināltiesības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1335654
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties