Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:388168
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Hosē de Ribera    4
  Fransisko Surbarans    5
  Djego de Silva Velaskess    7
  Secinājumi    10
  Izmantotās literatūras saraksts    11
  Pielikums    12
Darba fragmentsAizvērt

“Vērpējas” (att.21.) ir visiejutīgākais un poētiskākais spāņu tautas dzīves tēlojums Velaskesa daiļradē. Rietumeiropas glezniecības vēsturē tā bija viena no pirmajām gleznām, kurā attēlots strādnieku darbs. Kompozīcija apvieno divas patstāvīgas ainas. Pirmajā plānā redzama dzīvības un kustības pilna strādnieču grupa. Viņu stāvus apspīd liega gaisma, kas plūst caur logu, pie kura karājas sarkans aizkars. Taču īstais gaismas avots atrodas telpas dziļumā, kur caur arkas aili redzama otra – spilgtāk apgaismota telpa ar vairākiem sieviešu tēliem. Spilgtā gaisma, kas plūst no dziļuma, piepilda priekšplānu, mīkstina priekšmetu apveidus un piešķir strādājošo sieviešu figūrām īpašu izteiksmību. Lai arī kompozīcijas vispārējās ieceres pamatā būtu mitoloģisks sižets, tā tomēr ir viena no vispatiesākajām ar dzīvi saistītajām Velaskesa gleznām
17. gs. otrajā pusē pēc Velaskesa nāves sākās spāņu mākslas skolas norieta posms. Pamazām mākslas darbos zuda patiesīgums, vienkāršība un realitāte, līdz ar to arī tautiskums un demokrātisms, kas bija tik raksturīgi gadsimta pirmās puses labāko meistaru mākslai. 17. gs. otrās puses mākslinieku daiļradē vērojama mistisko tendenču pastiprināšanās un idealizācijas un dekoratīvisma iezīmes.

Secinājumi
Spānijas baroka laika posmā uzplauka literatūra un glezniecība. Šajās nozarēs visilgāk saglabājās spāņu kultūras demokrātiskās tradīcijas, izpaudās vienkāršā un lietišķā dzīves uztvere, tāpēc tās attīstījās reālisma virzienā – viss ir tā kā ir. Glezniecībā izplatīta bija reliģiskā tēma, bet vispopulārākais žanrs bija portrets. Ribēra radīja savdabīgu žanru, kur vienkopus saplūda portretiskā un sižetiskā tēla principi. Velaskess pamatā pievērsās psiholoģiskajam portretam, savukārt Surbarans gleznoja reliģiski mistiskas ainas un klusās dabas. Spāņi izcēlās ar spēcīgu kontrastu un spilgtumu. Uzsvēra kontrastaino raksturu, emocijas, drāmu un mīlu, centās iztikt bez žestikulēšanas. Spāņu baroks glezniecībā kopumā ir mierīgs, rāms, kur nekas īpaš nenotiek, ietverot spēcīgu iekšējo dinamiku. Mākslinieku uzdevums bija pārliecināt skatītāju ar garīguma patiesumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties