Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:933847
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Renesanses pamatiezīmes    5
  Klasiskais humānisms    6
  Zinātniskais reālisms    7
  Renesanses individuālisms    8
  Grāmatu iespiešanas Izgudrojumu nozīme    12
  Lielie ģeogrāfiskie atklājumi    12
  Atklājumu sekas    15
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Ievads renesanses kultūrā
Renesanse bija laiks, kad tika veikti pētījumi daudzos jaunos kultūras, zinātnes, mākslas un literatūras virzienos. Četrpadsmitajā gadsimtā sākas būtiskas pārmaiņas visā kopējā kultūras situācijā. Īpaši strauja pāreja no viduslaikiem uz renesansi sākās Itālijā. Šo pāreju vislabāk var raksturot, izpētot neparasti bagātīgo mākslas darbu klāstu. Renesansei raksturīga īpaša humanitāro un zinātnisko pētījumu attīstība un progress. Izglītotie cilvēki parasti bija speciālisti vairākās jomās. Īpaši aktīvi bija arhitekti. Nepārtraukti tika paplašinātas pilsētas. Tika būvētas daudzas jaunas celtnes, lai slavinātu dzimto pilsētu. Arhitektus iedvesmoja antīkā laikmeta ģeometrisko formu skaidrība un harmoniskās proporcijas. Tēlnieki un gleznotāji studēja ģeometriju, optiku un anatomiju. Bija svarīgi attēlot pasauli, objektus un cilvēku figūras reālā, telpiskā vide – trijās dimensijās, tā, kā to uztver cilvēka acs. Jaunas, spilgtas reālistiskas tendences parādījās daudzos mākslas veidos. Humānisms veicināja interesi par ikdienas dzīves notikumiem, bet vīriešiem un sievietēm atdeva ticību sev. Tas no jauna atklāja indivīda lomu visās dzīves jomās. Plaši darbojās rakstnieki, dramaturgi, mākslinieki un mūziķi,
Par galveno attēlošanas objektu kļuva reāli notikumi un pārdzīvojumi. Simtgadu kara laikā starp Angliju un Franciju sākās aktīva Eiropas dalīšana un cīņa par ietekmju zonām ne tikai politiskā, bet arī ekonomiskā jomā. Kuģojot tika atklātas daudzas jaunas zemes. Eiropā ieplūda neparasti lielas bagātības, un tās koncentrējās atsevišķu cilvēku rokās. Baznīca demonstrēja sevi kā spēcīgu institūciju un iespaidīgu politisku spēku. Baznīcas darbība tika rūpīgi vērota un vērtēta, jo daudz biežāk nekā agrāk tā tika iesaistīta pasaules politiskajos notikumos.
Renesanses laika tirgotāji un mākslinieki pamazām kļuva par muižnieku politiskās stabilitātes garantētājiem. Sāka veidoties jauns, spēcīgs pilsētu iedzīvotāju vidusslānis. Progresu veicināja tirdzniecības uzplaukums pēc lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem un arvien plašāka pilsētu ierēdņu un konsulu politiskā ietekme. Mākslas unikālā spēja saviļņot un ietekmēt skatītāju tika augsti novērtēta. Veidojās jauna un nozīmīga zinātnes, reliģijas un valsts pārvaldes izpratne. Jaunā domāšana un straujā attīstība bija skārusi visas dzīves jomas un padarīja renesansi par unikālu humānisma un atdzimšanas periodu.
Par renesanses sākumu vēsturniekiem ir dažādi uzskati, jo nav vienprātības par kādu precīzu sākumpunktu. Ar precīzu datumu grūti fiksēt pāreju no gotikas uz jaunu laiku un jaunu domāšanu. Daži zinātnieki tomēr skaidri pierāda, ka jau ar Akvīnas Tomu filozofiskā doma un līdz ar to arī kultūrvēsturiskā situācija strauji izmainījās. Renesansei ir vispārpieņemta šāda periodizācija:
• Protorenesanse – 13. gs. Otrā puse (trečento)
• Agrā renesanse – 1400- 1500 (kvatročento)
• Dižrenesanse – 1500 – 1525 (činkvečenko)
• Vēlīnā renesanse un manierisms – 1525 – 1600 (činkvečento)

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1133845
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties