Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:995148
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Dzurinda par galveno Slovākijas attīstības dzinuli izvirzīja rūpniecību. Smagā rūpniecība bija bijis galvenais uzsvars arī Aukstā kara laikā. Pēc neatkarības iegūšanas smagās rūpniecības loma sāka strauji kristiesm un šī lejupslīde turpinājās līdz pat gadu tūkstošu mijai, kad sāka nest augļus Dzurindas valdības politika ārvalstu investīciju piesaistei. Šobrīd rūpniecība dod Slovākijai 32,8% valsts IKP (pakalpojumu sektors -63,4%; 5,9% -celtniecība, un lauksaimniecība -3,8%), un uzskata, ka valstij ir visas iespējas ievērojami palielināt šo rādītāju. Visstraujāk augošā rūpniecības nozare ir autobūve, pateicoties milzu investīcijām tajā. Savas ražotnes Slovākijā ir atvēruši tādi industrijas pārstāvji kā Volkswagen (Bratislava), Peugeot (Trnava) un Kia Motors (Žilina). Bet autorūpniecība gan nepavisam nav vienīgā nozare, kas saņēmusi lielas ārvalstu investīcijas. Slovākijā darbojas arī vēl virkne visā pasaulē zināmu uzņēmumu – US Steel(metalurģija), Samsung, Sony, Mondi Business Paper, Hydro Aluminium (Al ražošana) utt. Dzurindas otrā termiņa beigās (2006.g.), tiešo investīciju kopapjoms Slovākijas ekonomikā bija sasniedzis 17,3 miljardus ASV dolāru. Valsts līmenī lielākie investori nāca no Nīderlandes, Vācijas, Austrijas un Itālijas. Bet uzņēmumu līmenī līdzās R uzņēmumiem bija svarīga nozīme arī Krievijas Gazprom.
Ārpolitikā jomā Slovākijas reformu kurss bija ļoti veiksmīgs. Tika īstenots ļoti labs kurss uz Rietumiem, tomēr saglabājot skatu arī Austrumu virzienā, īpaši ekonomikas jomā. 2004.g. Slovākija kļuva par pilntiesīgu NATO un ES dalībvalsti. Būdama demokrātiska valsts, tā prata izmantot savu stāvokli Eiropas valstu centrā. Slovākijas integrācija Rietumos, kā arī vienlaicīga sadarbības turpināšana ar Krieviju ir veiksmīgs ekonomisko un iekšpolitikas reformu rezultāts, kas arī mūsdienās Slovākija ir viena no stabilākajām ES valstīm. Pateicoties ražīguma kāpumam un zemam inflācijas līmenim, pašreiz Slovākija ir vien no straujāk augošajām ekonomiskām ES. Pirms eiro ieviešanas veiktās reformas vien ir piesaistījušas miljardiem lielas investīcijas, izvirzījušas Slovākiju par pasaules līderi auto ražošanā (uz vienu iedz) un ES līderi ekonomikas izaugsmē ar 10,4% IKP 2007.gadā. Ar mērķtiecīgu darbu eiro arī tika ieviests 2009.g. janvārī.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties