Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:616151
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Snieglaužu bojājumi    4
2.  Kukaiņu radītie riska faktori    6
3.  Pārnadžu postījumi jaunaudzēs    8
4.  Priežu jaunaudžu slimības    11
4.1.  Parastā priežu skujbire    11
4.2.  Dzinuma vēzis    13
  Secinājumi    15
  Kopsavilkums    16
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Priežu audzēšana un kopšana prasa īpaši rūpīgu uzmanību no īpašnieka, jo tās ir slimību uzņemošas koka sugas, un slimību ir daudz. Bojājumus jaunaudzēm nodara ne tikai dažāda veida slimības, bet arī dzīvnieki un kukaiņi, kā arī dažādi klimatiskie apstākļi. Lai cīnītos ar šiem apsaimniekošanas riskiem ir nepieciešami zinoši mežsaimnieki, kas laikus var noteikt, kāda konkrēti ir jaunaudzes problemātika, un kā ar to cīnīties nekavējoties un savlaicīgi. Savlaicīga un pareiza cīņa ar radītajiem postījumiem var glābt vēl neskartās audzes.
Īpaša uzmanība šiem apsaimniekošanas riskiem jāpievērš kokaudzētavām, kur noteiktā teritorijā atrodas liels daudzums jaunaudžu, kuru inficēšanās gadījumā var veidoties citas slimības, kā arī radīt būtiskus kaitējumus stādiem. Stādi, kas ir jau pārcietuši dažādas slimības audzētavās, ir zaudējuši savu imūno aizsardzību pret kaitēkļiem brīvā dabā, līdz ar to samazinās to ieaugšanas process.
Pirmais solis, lai samazinātu jaunaudzei radītos postījumus, ir domāt par to jau laicīgi tad, kad tiek novākta vecā koku raža, no kuras paliek pāri dažādas koku atliekas, tām vajadzētu būtu pareizi savāktām un izvietotām cirsmā. Lai veidotos laba, slimību izturīga jaunaudze, ir svarīgi izvēlēties labas, augstas kvalitātes stādus, kas ir dārgāki, bet būs ražīgāki.
Izcirtuma, vai kādas citas teritorijas apstādīšana nebeidzas tikai ar jaunaudžu iestādīšanu un koku ražas gaidīšanu, kā peļņas avotu. Tai ir nepieciešama nemitīga apsekošana un pareiza izkopšana, lai neveidotos slimības, kā arī ledlauži, vai liels dzīvnieku sablīvējums vienuviet, sekojot līdzi šiem apstākļiem un veicot dažādus profilaktiskos pasākumus mēs varam mazināt apsaimniekošanas riskus un iegūt lielāku koksnes pieaugumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties