Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:199226
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 30 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  AVOTU UN LITEARTŪRAS APSKATS    5
1.  LAIKMETA RAKSTUROJUMS PADOMJU VĒSTĪTĀJFOLKLORĀ    8
1.1.  Sadzīves un darba tematika anekdotēs un parunās    8
1.2.  Deportāciju un reabilitāciju pieminējums    13
2.  ANEKDOTES PAR Ņ.HRUŠČOVU    17
2.1.  Hruščovs un viņa iesāktā lauksaimniecības politika    17
2.2.  Hruščovs un ASV    19
3.  ANEKDOTES PAR BREŽŅEVU    23
3.1  Ļ. Brežņeva valdības sākums    23
3.2.  Personības kulta atjaunošanās    24
  NOBEIGUMS    26
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    28
Darba fragmentsAizvērt

20.gs. 50. - 70.gadi bija pārmaiņu laiks visā pasaulē, īpaši politiskajā dzīvē. 1939. gada 5. oktobrī Latvija bija spiesta parakstīt Savstarpējās palīdzības līgumu ar PSRS. Šajā līgumā bija noteikts, ka „šī pakta izvešana dzīvē nekādā ziņā nedrīkst aizskart Līdzēju Pušu suverēnās tiesības, starp citu, viņu valsts iekārtu, saimniecisko un sociālo sistēmu un militāro rīcību. Bāzēm un aerodromiem ierādāmie iecirkņi paliek Latvijas Republikas teritorijā”. Vēlāk sekoja ultimāts pret Latviju, kurā PSRS apvainoja Latviju militāras savienības organizēšanā pret PSRS. Valdība paziņoja prezidentam par savu atkāpšanos un pieņēma ultimātu. 1940. gada 17. jūnijā Latvijā ienāca PSRS karaspēks. K. Ulmanis vēl kādu laiku palika savā amatā, tad sekoja saeimas vēlēšanas, kurās tika viltoti rezultāti. Saeimas sapulcē paziņoja, ka Latvijā tiek pasludināta padomju vara (25, 139). Pie varas nācā jauni valstu līderi ar savām reformām un ideoloģiju. Savukārt sabiedrībā uz visām pārmaiņām gan politikā, gan ekonomikā reaģēja kā kuru reizi, dažkārt arī asi un ar izsmieklu.
Sabiedrības reakciju uz visu notikušo atspoguļo padomju laika vēstītājfolklora -anekdotes, mīklas, parunas.
Studiju darbā tiks raksturotas padomju anekdotes un parunas.
Anekdote ir neliela apjoma, lakoniski, visbiežāk - dialoga formā ietverti vēstītājos (prozas) folkloras sacerējumi, kuros tauta savu attieksmi pret dzīves īstenības aktualitātēm pauž ar humora un satīras palīdzību (1, 436).
Sabiedrībā, izsakot savas domas par valdību, veidojās politiskās anekdotes. Padomju gados politiskās anekdotes atspoguļo mazliet izkropļoto un cenzūrai nepiederošu informāciju par sabiedrības reakciju uz dažiem vēsturiskiem notikumiem un, protams, par padomju varu. Kā zināms, šāda satura anekdotes bija samērā bīstamas, bet, neskatoties uz to, cilvēki nebeidza tās stāstīt. Staļinisma periodā kultūras dzīve tika stingri reglamentēta, bija jāslavina sociālisma celtniecība, kolektīvisms, jāparāda partijas vadošā loma, nevarēja izpaust personiskas izjūtas. Pēc Staļina nāves iestājās zināms atkusnis – kultūras apritē atgriezās daudzi literatūras klasiķi, tika atļauts publicēt un piemināt dažus trimdas kultūras darbiniekus, minimāli bija iespējams iepazīt Rietumu kultūras tendences. Anekdotes, neskatoties uz to, ka tās skar notikumus virspusēji, īstenībā ir informācijas glabātājas, kas parādā situāciju no iekšpuses un izsaka sabiedrības viedokli par notiekošo (24, 3).
No vēstītājfolkloras par padomju varu var uzzināt daudz informācijas, īpaši par līderiem un situāciju Padomju Savienībā.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties