Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:279647
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    5
  KRITĒRIJI, KURUS JAIEVĒRO, LAI KĻŪTU PAR RESPEKTĒJAMO PARTNERU    7
  MAZU VALSTU EFEKTĪVA STRATĒĢIJA PASAULES ARĒNĀ    11
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    16
Darba fragmentsAizvērt

Nekas nav mūžīgs, lielas valstis un impērijas likvidējas, un viņu vieta parādās jaunas lielas un mazas valstis, kuru loma starptautiskajā arēnā arī ir dažāda.
Mazas valstis pasaules vēsturē ir pastāvējušas vienmēr, tomēr šāds dalījums „mazajās” valstīs un lielvalstīs var rasties tikai tad, kad rodas vai veidojas lielvalstis un ienes daudzo un dažādo valstu vidū arvien lielāku ekonomisko un militāro atšķirību un nelīdzsvarotību. Vēsturiski dažas lielvalstis un impērijas gan antīkajā pasaulē, gan vēl ilgi pēc tam ir veidojušās no mazajām valstīm, rodoties spēcīgām politiskām un militārām personībām, kuras spēja apvienot radniecīgās ciltis un tautas, to veidotās valstiņas un pilsētas.
Jēdziens „maza valsts” aizvadītajos pāris gadsimtos ir piedzīvojis lielas izmaiņas pasaules politiķu domāšanā. Mainoties izpratnei un attieksmei par tādiem jēdzieniem kā agresīvi kari, koloniālisms, paverdzināšana, kā arī, nostiprinoties tādām vērtībām kā demokrātija, brīvība un pašnoteikšanās starptautiskajā politikā, attiecīgi ir mainījušies uzskati un attieksme pret mazajām valstīm pasaulē kopumā.
Starptautiskās attiecības, kas rodas starp valstīm, nav nekāda lielo valstu privilēģija attiecība pret mazajām valstīm, bet gan arēna, kurā tiek risināti globāli jautājumi, kur katrai dalībvalstij ir savs balss un vīzija, problēmas un to risinājumi, mazās valstis nav lielvalstu politisko spēļu objekti un „balva”. Šobrīd mazas valstis netiek uzskatītas par ”trešajām valstīm”, lai piedalītos lielvalstu dialogā, bet gan par likumsakarīgi pastāvošiem un dzīvotspējīgiem starptautiskās sistēmas subjektiem, kaut arī to ietekme un spējas nav, protams, vienlīdzīgas ar lielvalstīm un to iespaids starptautiskajā politikā ir ierobežots. XIX gadsimtā radās ap 100 jaunu valstu, kuras pārsvarā varēja tikt definētas kā mazas un vājas valstiņas, bet pārsvarā šīm valstīm vēl joprojām bija ierobežota ietekme starptautiskajā vidē, bet tomēr tas bija sākums, kad mazās valstis „publiski” sevi pieteica starptautiskajā sistēmā kā aktierus, ar kuriem nākotnē vajadzēs rēķināties. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1343256
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties