Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:638809
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  MAKSA VĒBERA PERSONĪBA    4
1.1.  BĒRNĪBA    4
1.2.  STUDIJU GADI    4
1.3.  PROFESIONĀLĀ DARBĪBA    4
1.4.  IEVĒROJAMI CILVĒKU UZSKATI PAR M.VĒBERU    5
2.  BIROKRĀTIJAS JĒDZIENS    7
2.5.  BIROKRĀTIJAS” JĒDZIENA RAŠANĀS    7
2.2.  „BIROKRĀTIJAS” DEFINĪCIJA    7
3.  VĒBERS UN BIROKRĀTIJA    9
3.1.  M.VĒBERA BIROKRĀTIJAS RAKSTUROJUMS    9
3.2.  BIROKRĀTISKĀS ORGANIZĀCIJAS    9
3.3.  LEĢITIMITĀTE    11
3.4.  BIROKRĀTIJAS ĒNAS PUSES    11
3.5.  SOCIĀLĀS DARBĪBAS    13
3.6.  SOCIĀLKULTŪRAS ATTĪSTĪBA    13
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTIE INFORMĀCIJAS AVOTI    16
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Vārds „birokrātija” ir cēlies no franču valodas vārda „bureaucratie”. Birokrātija ir radusies un ir bijusi pazīstama jau viduslaikos, kad sāka veidoties birokrātijas nozīmīgākais orgāns – ierēdniecība, taču oficiāls skaidrojums „birokrātijai” ir radies tikai 18. gadsimta vidū Birokrātija ir ierēdņu īstenotas pārvaldības sistēma, kur vara koncentrēta šauras valdošās grupas rokās, kur visi stingri pieturās pie rakstītiem likumiem Birokrātija kā organizācijas veids ir sastopamas visās pasaules valstīs un tām nereti ir piešķirta liela vara publiskajā sektorā. Birokrātija nav vienveidīga, tai ir dažādi veidi un pieejas – racionālā pieeja, dabiskā pieeja, kā arī citas. Birokrātijas idejai pievērsušies daudzi zinātnieki, politiķi, literāti, taču vienu no nozīmīgākajiem ieguldījumiem ir devis Makss Vēbers – sociologs, politiķis, filosofs un vēsturnieks, kurš savas dzīves laikā ļoti pievērsās tieši politiskajiem un sociālajiem jautājumiem saistībā ar valsti.
Marks Vēbers ir izveidojis „Ideālās birokrātijas” koncepciju, kas ir teorija par birokrātiju kā efektīvu pārvaldes tipu. Vēbera birokrātijas teorija lika pamatu organizāciju teoriju attīstībai, kas veicināja citu teoriju veidošanos. Pēc Vēbera teorijas galvenās birokrātijas pazīmes ir: labi zināmi, visaptveroši noteikumi, skaidrs hierarhijas kontrole un uzraudzība, visi lēmumi un darījumi tiek reģistrēti un uzskaitīti, amatos personas tiek ieceltas pateicoties darba spējām un prasmēm.
Pārsvarā Vēbers tiek uzskatīts tikai un vienīgi par birokrātijas aizstāvi, taču viņa birokrātijas teorija tomēr ir kā vidusceļš starp birokrātijas celšanu kronī un tās kritiku. Zinātnieks uzskatīja, ka tā ir ideāli piemērota lielajām organizācijām - tā ir organizācijas forma, kas palīdz efektīvi izmantot kā naudu tā laiku, taču viņš arī apzinājās, ka birokrātijai ir vairāki nozīmīgi trūkumi.
Mūsdienās sabiedrība uzskata birokrātiju par nesekmīgu un nelietderīgu pārvaldes formu, jo tai ir izteiktas nepilnības, piemēram, daudz laika aizņem visādu nelietderīgu dokumentu rakstīšana, darba attiecības starp darba devēju un darba ņēmēju ir atturīgas, birokrātija draud novest pie oligarhijas, taču birokrātija savā ziņā ir ļoti saistīta ar demokrātiju - valsts pārvaldes forma, kurā varu īsteno tauta vai tās ievēlēti pārstāvji.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1236713
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties