Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:497403
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Valūtas attiecības    3
  Ekonomiskā izaugsme    5
  Starptautiskā tirdzniecība    6
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Valstis savā starpā saista ne tikai preču un pakalpojumu kustība un tūrisms. Visas starptautisko ekonomisko attiecību jomas ir saistītas ar valūtas attiecībām, kuru kopums veido valūtas sistēmu. Katrai valstij ir sava nauda. Tā kalpo par maiņas vai maksājuma līdzekli, par rēķina mērvienību, vērtības saglabāšanas līdzekli, kā arī tiek izmantota atlikto maksājumu darījumos. Turklāt kā nacionālā valūta ne tikai iekšējā, bet arī ārējā tirgū. Sabiedrisku attiecību kopums, kas rodas funkcionējot valūtām, ko izmanto savstarpējai maiņai ar nacionālu saimniecību darbības rezultātiem pasaules saimniecībā ir starptautiskās valūtas attiecības. Atsevišķi valūtu attiecību elementi parādījās vēl antīkā pasaulē - Senajā Grieķija un Romā - vekseļu un augļotāju veidā.

Starptautiskās valūtas sistēmas. 1944. gada jūlijā ASV Ņūhempšīras štata pilsētiņā Bretonvudā notika starptautiska konference par pēckara valūtas sistēmas izveidošanu. Pazīstami Rietumu pasaules teorētiķi – Dž. M. Keinss un H. D. Vaids piedāvāja savus projektus un tika panākta vienošanās, ka sākot ar 1947. gada 1. martu sāka darboties Bretonvudas valūtas sistēma. Līdz ar to pirmo reiz ekonomikas vēsturē tika radīta starpvalstu regulējama pasaules valūtas sistēma, tika nodibināts Starptautiskais Valūtas fonds un Starptautiskā Rekonstrukcijas un attīstības banka. Par pasaules valūtas sistēmu svarīgāko valūtu tika atdzīts ASV dolārs, par otru – sterliņmārciņa. Visu valstu nacionālajām valūtām tika noteikts zelta saturs, kā arī valstis SVF locekles apņēmās stingri ievērot fiksētā kursa attiecību pret dolāru.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties