Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:332408
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atis Lejiņš jau 1996.g. minēja, ka NATO paplašināšanās un Latvijas vieta šajā pasaules miera nostiprināšanas vērienīgajā procesā saista mūsu uzmanību, domājot par mūsu valsts neatkarības nostiprināšanu. Šāds tad arī bija vairums politisko personu viedokļu (pret Latvijas līdzdalību NATO" PCTVL programma neiestājas - tikai par militārā budžeta samazināšanu par labu policijai u.c.)
Uldis Umulis gan diezgan piesardzīgi vērtēja Latvijas pirmos soļus NATO virzienā, parādot, ka tie nebūt nelika domāt par kādu eiforiju. Viņā atzīmē, ka 1991.gada decembrī Latvija kļuva par Ziemaļarlantiskās sadarbības padomes dalībnieci, un tas ir apsveicami. Bet, šis forums, kuru NATO izveidoja uzticības veicināšani ar saviem bijušajiem pretiniekiem (Varšavas pakta valstīm), vēl nebūt nenozīmēja un neparedzēja, ka NATO būs atvērta jaunām dalībvalstīm. Tomēr pozitīvais, pēc autora domām, ir tas, ka Latvija šī foruma ietvaros ieguva pirmos kontaktus un pieredzi attiecībās ar NATO.
Butulis un Zunda min, ka īstais pagrieziena punkts integrācijas procesā NATO notika 1999. gada NATO Vašingtonas samitā, kurā Baltijas valstis tika nosauktas par kandidātvalstīm. Tieši tagad, pēc autoru domām, situācija bija mainījusies Latvijai labvēlīgā virzienā, jo tā bija saņēmusi signālus, ka integrācija NATO varētu notikt jau tuvākajos gados. Tomēr, kā sarežģītu jautājumu, izpildot NATO pievienošanās kritērijus, autori min aizsardzībai veltītā finansējuma palielināšanu valsts budžetā līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta.
Pirms pašas iestāšanās NATO, 2003.g. tika diezgan pozitīvi novērtēts integrācijas ceļš uz NATO. Arī jau iepriekš minētais Umulis rakstīja, ka Latvija savas kandidatūras laikā pavisam ir sagatavojusi, aizstāvējusi un realizējusi piecus plānus. To saturs un izpildes kvalitāte izpelnījās augstu novērtējumu no NATO dalībvalstu puses, pierādot, ka Latvija ir izticams un spējīgs partneris. Umulis kā Latvijas svarīgākos un grūtākos mājas darbus min aizsardzības spēku reorganizāciju, sabiedrības integrāciju, cīņu ar korupciju, kā arī specializētu militāro spēju attīstīšanu. Viņaprāt, šis mājasdarbs veikt ļoti apmierinoši.
2002.gada 21.novembrī NATO galotņu tikšanās laikā Prāgā Latvija un vēl sešas valstis saņēma ielūgumu sākt iestāšanās sarunas.
Lai vai kā, Latvijas integrācija NATO un ES vainagojas 2004.g., kad Latvija tiek uzņemta abās organizācijās, attiecīgi 29.aprīlī un 1.maijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1328556
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties