Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:753020
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Saīsinājumu saraksts    3
  Ievads    4
1.  Latviešu dialektālā leksikoloģija lingvistiskā, areālā un kultūrvēsturiskā skatījumā    5
2.  Ziemeļaustrumvidzemes izloksnes un Alūksnes novads    8
3.  Latgales latviešu valoda Letonikas pētījumos    9
4.  Par dažiem somugrismiem Bauskas apkārtnes izloksnēs    11
  Secinājumi    15
  Izmantotās literatūras saraksts    17
  Pielikums    18
Darba fragmentsAizvērt

Mana referāta tēma ir „Latviešu dialektālās leksikoloģijas un izlokšņu jautājumi periodiskajā izdevumā „Latvijas Zinātņu Akadēmijas Vēstis”. Temata izvēli rosināja interese par Latvijas teritorijā sastopamajiem dialektiem un izloksnēm. Arī kursā „Ievads baltu valodniecībā” nedaudz saskārāmies ar jautājumiem par latviešu dialektoloģiju un izloksnēm, tāpēc radās interese šo jautājumu izpētīt plašāk. Dzīvojot un mācoties Rīgā, nākas komunicēt ar cilvēkiem, kuri ir no dažādiem Latvijas reģioniem, tāpēc ir viegli pamanīt valodas īpatnības un atšķirības no dažādiem Latvijas reģioniem nākušo cilvēku valodā. Arī man pašai tiek bieži jautāts vai neesmu no Sēlijas vai Latgales puses. Esmu no Sēlijas. Acīmredzot citi pamana manā valodas lietojumā manas dzimtās puses sēliskās izloksnes īpatnības.
Valodniecības jautājumus izvēlējos pētīt tieši šajā periodiskajā izdevumā „Latvijas Zinātņu Akadēmijas Vēstis”, jo mani piesaista pati ēka, no kuras nāk šis izdevums – Latvijas Zinātņu akadēmija (līdz 1990. gadam Latvijas PSRS Zinātņu akadēmija). Katru rītu, mērojot ceļu uz humanitāro zinātņu fakultāti, nākas braukt šai ēkai garām. Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) ir 1946, gada 14. februārī dibināta nacionālās nozīmes nevalstiska zinātniska institūcija, kura apvieno vairāk kā 300 Latvijas Republikas un pasaules zinātniekus dabaszinātņu, inženierzinātņu, sociālo un humanitāro zinātņu jomā, kuras darbību finansē un atbalsta valsts. Atrodas Rīgā, Akadēmijas laukumā 1, Zinātņu akadēmijas augstceltnē. LZA pārstāv Latviju Starptautiskajā zinātnisko apvienību komitejā (ISCU) un Eiropas zinātņu akadēmiju asociācijā (ALLEA). LZA veicina zinātņu attīstību, veic zinātniskus pētījumus. Tā gādā, lai apzinātu, pētītu, izkoptu, saglabātu un nodotu nākamajām paaudzēm visu to īpašo, ko pasaules zinātnei un kultūrai ir devusi un spēj dot Latvija un latviešu tauta: nacionālo kultūru, valodu, folkloru, literatūru, sociālo un saimniecisko pieredzi. Tā pētī un saglabā Rīgas un Latvijas novadu kultūrvēsturiskās tradīcijas, apzina Baltijas valstu vietu pasaulē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1241922
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties