Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:762937
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kristus atveidojums 20. gadsimtā

Kristus attēlošanas veids mainījies cauri gadsimtiem, līdz 20 gadsimtā un uz 21. gadsimta sliekšņa sasniedzis, brīžam, pilnīgi neatpazīstamu veidolu. Reizēm, tikai nosaukums - krustā sišana, ir kā atslēga uz attēloto darbā.

Interesants 20. gadsimta mākslas piemērs, būtu minams Marks Šagāls ar darbu ‘’Baltā krustā sišana’’, 1938. gadā darināts. Uz šo darbu gan iepriekšminētais par motīvu neatpazīstamību, nebūtu attiecināms.
Gleznas centrā ir Kristus, ap galvu tam apsiets balts lakats, vidukli nosedz balts, svārkiem līdzīgs apģērba gabals ar 2 melnām līnijām.
Blakus krustam ir kāpnes, kas ir saikne, simbolizējot debesu un zemes saistību18 Fonā risinās dažādi sižeti - kāds jūda skrien prom ar maisu plecā, kaut kur deg māja, karš u.c. Liekas, Šagāls salicis kopā daudzus stāstus no jūdu dzīves.
Jāmin, ka M. Šagālam ir krustā sišanas darbu sērija, ne tikai šis viens konkrētais darbs. Autors izmantojis jūdaisma simbolus. Šagāls bija liecinieks krievu jūdiem, redzot pieaugošos nacisma grautiņus19 Tas ietekmējis arī savādāku tēmas atveidojumu viņa mākslā.
Salvadors Dali ‘’Krustā sišana’’ 1954

Kā īpaši interesants tēmas atveidotājs būtu jāmin Salvadors Dali (1904 – 1989). Sirreālists Dali gleznoja vairakus krusta sišanas tēmai veltītus darbus, laika posmā no 1951-54. gadam.
1954. darinatās gleznas ‘’Krustā sišana’’ centrā attēlots Jēzus Kristus uz krusta, atveidojums ir netradicionāls. Uz krusta kā ēnas atspīd Kristus rokas. Skatītājs uz Dieva Dēlu noskatās it kā no lejas, proti, Kristus galva redzama tikai daļēji. Kubveidīgais krusts rada telpisku sajūtu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties