Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Kriminālprocesa likuma projekts, tā galvenās iezīmes

     Novērtēts!

    Referāts12 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:142451
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Kriminālprocesa likuma projekta būtība un nozīme    3
  Kriminālprocesa kodeksa un Krimināllikuma projekta salīdzinājums    5
  Noslēgums    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt

Šobrīd Latvijā spēkā ir 1961.gada Latvijas PSR Kriminālprocesa kodekss ar neskaitāmiem grozījumiem, kas pēc neatkarības atgūšanas pārdēvēts par Latvijas KPK. Pēdējos desmit gados KPK izdarīti būtiski grozījumi, kas radikāli mainījuši visu procesa struktūru un pamatprincipus. Neraugoties uz to, ka pašlaik KPK atbilsts visām jauno un moderno likumu prasībām, ar tā ievērošanu un izpildi vienalga ir saistītas daudzas problēmas. Tikai pieņemot jauno Kriminālprocesa likumu, kura projekts jau ir izstrādāts un izskatīts vairākos Saeimas lasījumus, būs iespējams minētās problēmas atrisināt, taču tas nenovērsīs noziedzība attīstību. Būtiska nozīme būs arī izmeklētāju, prokuroru, advokātu un tiesnešu apmācībām.
Jaunā likuma projekta galvenais mērķis padarīt kriminālprocesu ātru, ekonomisku un cilvēktiesisku. Šo mērķu sasniegšanai ir nepieciešams veikt daudzas būtiskas izmaiņas ne tikai likumdošanā, bet arī visā tiesībsargājošā sistēmā.
Šajā darbā es piedāvāju apskatīt galvenās jaunā Kriminālprocesa likuma projekta atšķirības no pašlaik esošā Kriminālprocesa kodeksa, kā arī tā būtību un nozīmi sabiedrības dzīvē.



Kriminālprocesa likuma projekta būtība un nozīme

Šobrīd Latvijā spēkā ir 1961.gada Latvijas PSR Kriminālprocesa kodekss (turpmāk – KPK) ar neskaitāmiem grozījumiem, kas pēc neatkarības atgūšanas pārdēvēts par Latvijas KPK. Pēdējos desmit gados KPK izdarīti būtiski grozījumi, kas radikāli mainījuši visu procesa struktūru un pamatprincipus. Kopumā patreiz spēkā esošais likuma variants atbilst starptautisko standartu pamatprasībām, taču tajā pat laikā tam ir vairāki būtiski trūkumi:
1)daudzo grozījumu un savas padomiskās izcelsmes rezultātā tas nav organiski vienots;
2)process ir ļoti darbietilpīgs, tāpēc arī dārgs un ilgs;
3)slēptās izlūkošanas metodes (operatīvais darbs) ir nodalītas no procesuālās darbības, tāpēc dod nepietiekamu ieguldījumu pierādīšanas procesā;
4)no procesa izņemtas visas agrīnās izlemšanas metodes, kas ļautu piemērot kriminālsodam alternatīvus līdzekļus vainīgajām personām;
5)atsevišķas nostādnes ir deklaratīvas, jo ir neefektīvas, bez realizācijas mehānisma nav izmantotas strauji augošās tehniskās iespējas procesa veicināšanai.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties