Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:291276
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Šādā veidā PSRS propagandē to, ka padomju pilsoņi var būt lepni par savu valsti, ka arī citas valstis apbrīno to un atzīst tās pārākumu. Nešaubīgi tiek atzīmētas arī citu valstu neveiksmes, sevišķi ASV, jo šajā laikā starp šīm divām lielvalstīm notiek kosmosa sacīkstes (space racing): „Amerikāņa pilota A. Šeparda lidojums ir ASV zinātnes un tehnikas ievērojams sasniegums, kuru tomēr nekādi nevar salīdzināt ar padomju kosmonauta Jurija Gagarina vēsturisko varoņdarbu. A. Šepards labākā gadījumā ir tikai pieklauvējis pie kosmosa vārtiem.” 23
Padomju Savienība atzīst sevi par kosmosa iekarotājiem, par tiem, kuri ir visspēcīgākie šajā zinātnes nozarē, kuri var pārspēt jebkuru valsti: „Vai tas nav spožs pierādījums tam, ka vēsturiskajā sacensībā ar ASV gūstam uzvaru mēs, miermīlīgie padomju ļaudis! Vai tas nav jauns pierādījums tam, ka kosmoss, zvaigznes un nākotne piederēs komunismam! Vai tas nav pierādījums, ka miers ir drošās rokās! Jā, šajās dienās draugi un ienaidnieki vienojās apbrīnā un sajūsmā par padomju zinātnes un tehnikas pirmo pasaulvēsturisko triumfu.”24
Ar šo notikumu PSRS svin uzvaru pār veco, kapitālistisko pasauli, pierādot, ka tās sabiedriskā iekārta ir daudz pārāka pār veco.

Secinājumi
Izanalizējot rakstus par kosmonautiku no laikraksta „Pionieris” 1961. gada izdevumiem var secināt, ka kosmosa tēma šajā laikrakstā ir pieminēta bieži. Galvenais uzdevums ir veicināt, lai jaunatne saprastu, ka PSRS ir spēcīga valsts un var pārspēt jebkuru citu valsti, ka jaunatnei ir jālepojas, ka ir šīs valsts pilsoņi. Publikācijas apstiprina to, ka sociālistiskā ideoloģija paredz, ka mērķi ir sasniedzami tikai un vienīgi ar darbu, kopības izjūtu, mērķtiecību, ko arī māca šis laikraksts bērniem. Satura ziņā raksti reizēm ir nepiemēroti bērnu auditorijai, tie prasa iedziļināšanos un izpratni arī par notikumiem pasaulē un savas valsts robežās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties