Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:677679
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dziesmas harmonija ieturēta romantiskā stilā, kas arī atbilst teksta tēlainībai. Par to liecina nenoturīgu akordu īpatsvars, izvairīšanās no tonikas funkcijas, bieži novirzieni, kā arī īpašu dominantes grupas akordu (D9, D6) pielietojums. Tā, piemēram, jau pirmā takts sākas ar novirzienu uz subdominantes tonalitāti (D2 II64 S6 II64), bet pamattonalitātes (A-dur) tonika parādās tikai 5. taktī. Tonālo plānu veido A-dur, tās paralēlā tonalitāte fis-moll, pirmās radniecības tonalitāte D-dur, trešās radniecības tonalitāte Fis-dur (fis-moll vienvārda tonalitāte) un A-dur reprīzē.
Harmonijas valodu bagātina arī alterētu akordu pielietojums, piemēram, S6#1, II2#3, VI7#1, II2#1#3, S2 #1. Otrajā strofā ir izmantots polifunkcionalitātes efekts. Ērģeļpunkts 25.t. rada sapņainu ilūziju un mieru.

2.2. Metrs, ritms, temps, dinamika
Dziesmā izmantots salikts divdaļu metrs – 4/4. Saistībā ar ritmisko zīmējumu, kura pamatā ir ceturtdaļu ritmiskā struktūra, rod vienmērīgu kustību tēlu atklāsmei un plūdumu.
Dziesma veidota akordu faktūrā, kurā izmantotas dažādas ritmiskās attiecības starp balsīm - gan monoritmija, gan poliritmija (13.t.).
Komponists nav norādījis precīzu tempu, taču ir dotas izpildījuma paņēmiena norādes - con moto, poco agitato (ar kustību, mazliet satraukti), kas saistīts ar romantiskās mūzikas ekspresiju. Šāds ekspresijas veids romantiskajā mūzikā vairāk attiecas uz interpretāciju.
Kopējā dinamikas amplitūda ir pp – f. Šajā dziesmā nav raksturīga ļoti kontrastaina dinamiskā gradācija, taču dinamikas ziņā viskontrastainākā ir vidusdaļa, jo strauja dinamikas amplitūdas izaugsme viena teikuma robežās arī liecina par romantiskā stila klātesamību ( 13. – 16. taktī). Beigās ir poco a poco calmato (pakāpeniski klusinot), taču, manuprāt, dziesmas izskaņai vairāk piemērota forte dinamika.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties