Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Iespējamais interešu konflikts tiesneša rīcībā un tā novēršana

     

    Referāts15 Tiesības

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:249202
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Interešu konflikts    4
2.  Ko nosaka likums    5
3.  Kā konstatēt personīgu ieinteresētību?    8
4.  Interešu konflikta piemēri    9
5.  Tiesneša atbildība    13
6.  Eiropas Savienības regulējums    15
  Nobeigums    18
  Izmantotās literatūras saraksts    19
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Pārskatot praksi interešu konflikta novēršanā valsts amatpersonām Latvijā, konstatējams, ka saskaņā ar Likumu galvenā loma kontrolē, uzraudzībā un sodīšanā minētajā jomā ir uzticēta atsevišķām institūcijām to kompetences ietvaros (Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Satversmes aizsardzības birojs, Valsts ieņēmumu dienests). Šāda sistēma ir uzskatāma par centralizētu interešu konfliktu novēršanas sistēmu valsts pārvaldē. No vienas puses, šāda sistēma ir ļāvusi specializēt atsevišķas institūcijas un paaugstināt to darbinieku kompetenci un profesionālismu šajā jomā, ļāvusi minētās funkcijas veikt neatkarīgi un lielā mēra atslogojusi institūciju vadītājus no interešu konflikta novēršanas to vadītajās institūcijās. No otras puses, šāda veida centralizēta sistēma ir mazinājusi institūciju vadītāju lomu un kompetenci, nav ļāvusi pilnībā izmantot institūciju iekšējos resursus un iekšējās kontroles iespējas interešu konflikta novēršanā.
Pēc autores domām, iespējams tiesnešu interešu komnflikts, tā saprašana un mērķis ir ļoti labi iegājis tiesnešu ikdienas praksē. Šī prakse ir jāpapildina pēc iespējas vairāk piemēriem, kuros tiesnesim saprast vai viņš ir nonācis interešu konfliktā vai nē.
Kā arī ir jāuzlabo sistēma ziņošanā par kādu pārkāpumu, jo visbiežāk šaubās par interešu konfliktu nonāk tiesnesis nevis kāda cita puse, bet brīdī, kad lēmumā ir reāls interešu konflikts, bet tiesnesis tā neuzskata, nekavējoties vajadzētu arī iesaistīties citām pusēm.
Raksta autore secina, ka rodas problēma, jo vairāki juristi uzskata, ka tiesnesim interešu konflikts rodas arī tad, ja, piemēram, tiesā prasītājs ir kāda banka, bet tiesnesim, kam jāizskata konkrētā lieta, ir kredīts tajā pašā bankā. Tiek uzskatīts, ka šādā konkrētā gadījumā tiesnesim un bankai rodas interēsu konflikts, bet pēc autores domām mazajās pilsētās, kurās tiesnešu nav tik daudz, šāda situāciju rašanās kavētu tiesas darbu, jo, kuram tiesnesim gan mūsdienās nav kāds kredīts bankā. Darba autore uzskata, ka loģiski secinot reāls interešu konflikts šādā situācijā nemaz nevarētu rasties, tādēļ nevajadzētu būt pieļaujamām šadām situācijām.
Analizējot materiālus par iespējamu tiesnešu interešu konfliktu situācija Latvija ir diezgan laba. Jo gan paši tiesneši un viņu novērotāji ir godprātīgi un objektīvi, un īpaši izsver katras aizdomas par interešu konflikta rašanos.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1348383
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties