Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:320500
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.05.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Kurš par to ir atbildīgs
Nevar noliegt, ka lielākās mūsu biosfēras sastāvdaļas (gaiss, okeāni, augsne, dzīvnieku skaits un augu sugas, kā arī klimats pats par sevi) ir mainītas un ietekmētas pateicoties cilvēku intensīvajai zemes resursu izmantošanai divdesmitajā gadsimtā.
Lielāko atbildību, šādai resursu ekspluatācijai, uzrāda vairāku makroekonomisko rādītāju izmaiņas. Pirmkārt, jāpiemin sprādzienveida zemes iedzīvotāju pieaugums, mūsu skaits ir vairāk kā dubultojies laika posmā no 1950.–1987.gadam, sasniedzot sešus miljardus. Pieaugot iedzīvotāju skaitam, palielinās arī izmantojamās zemes ekspluatācija. Attīstības valstis šo jautājumu risina izcērtot mežus un pārvēršot šo zemi par mazražīgu lauksaimniecības zemi. Mežu izciršana nozīmē, ka palielinās oglekļa dioksīda izplūde atmosfērā. 23% no visām SEG rodas no atmežošanas, un lielāko daļu rada tieši attīstības valstis, kas apliecina šo valstu atbildību attiecībā pret klimata izmaiņām.
Otrs makroekonomisks rādītājs, kas piedzīvojis ievērojamas izmaiņas, ir patēriņš, kas parāda vides iznīcināšanas ātrumu. Kamēr pasaules iedzīvotāju skaits pēdējo 50 gadu laikā ir dubultojies, pa šo laiku enerģijas patēriņš ir pieaudzis pieckārtīgi, un paredzēts, ka tas dubultosies turpmākajos 25 gados. Tā kā mēs līdz šim esam paļāvušies uz fosilajiem kurināmiem enerģijas saražošanai, tad nav šaubu, ka atmosfērā ir izplūdis milzīgs daudzums siltumnīcefekta gāzes izmešu. Ik gadu atmosfērā izplūstošās gāzes apjomi ir tikai pieauguši, no 1,5 miljardiem tonnu 1950.gadā līdz 6 miljardiem tonnu šodien. Tas viss ir novedis pie tā, ka oglekļa dioksīda koncentrācija ir pieaugusi no pirms industriālās revolūcijas 280 ppm (daļiņu skaits uz vienu miljonu) līdz 360 ppm šodien.
Šobrīd ir skaidra vēsturiskā atbildība par šis gāzes paātrināto rašanos. Saistība ir vienkārša, intensīvi izmantojot fosilos kurināmos enerģijas radīšanā, industriālās valstis ir atbildīgas par 76% no visām slāpekļa dioksīda izplūdēm atmosfērā (viena atsevišķa valsts, kuru mēs visi zinām un apbrīnojam, ir atbildīga par 25% no šiem izmešiem atmosfērā, lai arī tajā dzīvo tikai 4% no pasaules iedzīvotājiem). Salīdzinājumam var atzīmēt, ka 136 attīstības valstis ir atbildīgas par 24% gāzēs izplūdēm atmosfērā. Relatīvi, šī atbildības nasta varētu mainīties ap 2020.gadu, kad iedzīvotāju un enerģijas patēriņa pieaugums varētu pārdalīt šo attiecību, un piecdesmit procentus no visas pasaules izmešiem atmosfērā veidos jau šīs valstis.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1226881
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties