Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:506556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Estētika    3
2.  Estētika kā zinātne    4
3.  Mūsdienu estētika    5
4.  Estētiskais, estētikas apziņas struktūra    6
5.  Estētikas plašāks raksturojums    7
6.  Skaidrojumi un kategorijas    8
7.  Galvenās estētikas kategorijas    9
8.  Skaistais    10
9.  Neglītais    11
10.  Cildenais    12
11.  Traģiskais    13
12.  Komiskais    14
13.  Kategorijas    15
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

12. KOMISKAIS
Komiskais ir estētikas kategorija, kas izsaka pretrunu starp skaisto un neglīto, cildeno un zemisko. Traģiskajā šīs pretrunas izraisītās cīņas rezultātā skaistais un cildenais smagi cieš vai iet bojā, turpretī komiskajā negatīvie spēki parādās nožēlojamā, smieklīgā gaismā. Asākas komiskā nosodījuma izpausmes, kur dominē dziļš naids, nicinājums un izsmiekls, uzjautrinājumu un smieklus izraisa reti.
Komiskais parasti rodas kā sabiedrisku parādību un atsevišķu cilvēku neapzināta pašatmaskošanās, viņu kļūdu un trūkumu atklāšanās. Galvenā šajā jautājumā ir pretruna starp vērtību un antivērtību, kas konkretizējās daudzās un dažādās formās. Pēc komikas rakstura parodijai tuva ir pazīstamu dzejoļu un tautas dziesmu vai to daļas ievīšana citā kontekstā, pat nesagrozot tos.
Raksturīgas komiskā izpausmes formas ir pretruna starp cēloņiem un sekām, pretruna starp augstiem mērķiem un neatbilstošiem šo mērķu sasniegšanas līdzekļiem, pretruna starp mērķi un rezultātu. Visas minētās pretrunas, ar kurām tik bagāta ir reālā dzīve, kļūst par komiskās attieksmes avotu. Komiskā attieksme parādās kā asprātība un ironija gan ikdienas sarunās, gan publicistikā, gan arī mākslā. Šī prasme lielā mērā palīdz raksturot cilvēku. Ja kāds izsmej slimu, nelaimīgu cilvēku, tad šie smiekli liecina tikai par smējēja vispārējās kultūras trūkumu; ja kāds spēj sajūsmināties par banāliem jokiem, ko ietver daži mākslas darbi, tad varam runāt par viņa neizkopto māksliniecisko gaumi utt.
Vāju komiskā uztveri un asprātības trūkumu rāda dažu cilvēku paradums apvainoties, neizprotot pret sevi vērstu draudzīgu humoru, nespēja no komikas aspekta reaģēt uz dažādiem notikumiem, orientēties komiskās situācijās.
Asprātība ir prasme saskatīt komisko cilvēku raksturos un darbībā, kā arī dažādās sociālās parādībās un izteikt to atbilstošā formā. Dzīvē asprātība parādās kā joks vai sarkasms, mākslā – kā humors vai satīra.14

13. KATEGORIJAS
Protams, ka ir arī vēl citas kategorijas, kā piemēram :
• Zemiskais
• Humors
• Satīra
• Groteska
• Ironija
Taču šajā referātā es uzskaitīju tikai skaisto, neglīto, traģisko, cildeno, komisko, jo tās ir galvenās estētikas kategorijas, kuras arī itin bieži tiek lietotas, un arī dažādās estētikas grāmatās šīs kategorijas ir vienas no pirmajām un tiek plaši apzīmēts un raksturotas.
Un protams, jāatceras, ka tīrā veidā šīs formas sastopamas diezgan reti. Parasti tās papildina viena otru. Īstu mākslas darbu grūti iekļaut kaut kādā iepriekš izvēlētā shēmā.15

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties