Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:498508
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Teorētiskā daļa    3
1.  Deportācijas, to cēloņi, norise    3
2.  Izsūtījuma vietas un dzīves apstākļi    8
3.  Deportāciju sekas    11
  Praktiskā daļa    14
4.  Izsūtīto cilvēku atmiņu un seku stāstījumi    14
5.  Mūsdienu jauniešu zināšanas par deportācijām    21
6.  Secinājumi par praktisko daļu    25
7.  Nobeigums    26
8.  Izmantotie literatūras un uzziņu avoti    28
9.  Anotācija    29
10.  Annotation    30
11.  Pielikumi    31
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu tauta savā vēsturē ir piedzīvojusi gan karus un varas maiņas, gan okupācijas. Bet 20.gs.Latvijā iezīmējas ne tikai ar lielajiem pasaules kariem, bet arī ar deportācijām, ko pret latviešu tautu vērsa komunistiskais režīms. Deportācijas ir cilvēku piespiedu izvešana uz kādu mazapdzīvotu apgabalu citā valstī. Latvieši tika izsūtīti uz Krievijas ziemeļiem, proti, uz Sibīriju. Šo uzdevumu izpildīja īpašs dienests, kuru tautā sauca par čeku. Latvijā lielākās masu deportācijas bija 1941.g. un 1949.g., bet tās arī regulāri turpinājās 50. gadu sākumā, līdz Staļina nāvei 1953.g. Pēc Staļina nāves izsūtītie varēja sākt cerēt par atgriešanos Dzimtenē, lai gan pēc viņa nāves oficiāli drīkstēja atgriezties, tomēr daudziem nebija iespējas uzreiz doties uz Latviju, tajā laikā, LPSR, tādēļ daudzi latvieši vēl turpināja dzīvot un strādāt savās nometinājuma vietās Jāstrādā bija obligāti, jo citādi izsūtītie nevarēja pabarot ne sevi, ne savas ģimenes. Visbiežāk tie bija dažādi smagi darbi mežniecībā un kolhozos. Mežniecībā viņiem bija jāzāģē, jācērt un jāatzaro koki, bet kolhozos, jābaro lopi, jāslauc govis u.c. šāda veida darbi.
Deportācijas galvenokārt skāra valsts ierēdņus un zemniekus, kuri bija iekopuši saimniecības un dzīvoja pārtikuši, tomēr bieži gadījās arī tā, ka bez iemesla uz kaut kādu aizdomu pamata tika izsūtīti arī vienkāršās kārtas cilvēki. Deportācijas tika plānotas jau laicīgi, jau pirms Krievija bija okupējusi Latviju. Nemanāmi tika ievāktas ziņas par cilvēkiem, kurus vajadzētu izsūtīt, šīs ziņas bieži vien sniedza arī kaimiņi un cilvēki, kuri šo izsūtāmo ģimeni pazina.
Šī tēma par deportācijām tika izvēlēta, jo šis vēsturiskais notikums Latvijā, manuprāt, ir atstājis dziļas sekas gan cilvēkiem, kuri tika izsūtīti, gan arī sabiedrībai kopumā, jo tas bija genocīds pret latviešu tautu un tas skāra daudzu cilvēku likteņus un dzīves. Šis notikums ir atstājis arī izmaiņas mūsu valsts demogrāfiskajā situācijā, respektīvi, deportāciju dēļ Latvija zaudēja daudz savas valsts pamatiedzīvotāju, un līdz ar to samazinājās arī dzimstība, kas ir saglabājusies arī mūsdienās.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1232940
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties