Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:564253
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
1.1.  Cenzūra    3
2.  Cenzūra svētkos    5
3.  Cenzūra muzejos    7
4.  Cenzūra mūzikā    8
5.  Cenzūra dejā    10
6.  Cenzūra teātros    12
7.  Izmantotā literatūra    14
7.1.  Grāmatas    14
7.2.  Internets    14
8.  Pielikums    14
Darba fragmentsAizvērt

1940.gada 17.jūnijā Latvijā ienāk Sarkanā armija. 5.augustā Latvija tiek iekļauta PSRS sastāvā, un politiskā un sabiedriskā dzīve tiek pakļauta vissavienības normām. Nekavējoties tiek dibināta arī cenzūras institūcija. Kas tad īsti ir cenzūra? Pēc tā laika iedzīvotāju domām, to varētu raksturot kā pārmērīgu kontroli pār sabiedrisko, kā arī nereti privāto dzīvi. Bet oficiāli cenzūra ir varas izmantošana, lai kontrolētu vai ierobežotu vārda brīvību. Šo varu parasti realizē valsts, kāda ietekmīga cilvēku grupa vai organizācija. Cenzūra ir ikviens mēģinājums aizliegt informācijas, viedokļu vai izpausmes veidu brīvību, piemēram, ierobežojot mākslu vai vulgārismu lietojumu valodā. Parasti to pielieto, lai kontrolētu publiskas darbības, bieži – pasludinot šīs darbības par krimināli sodāmām. Cenzūras objekts var būt jebkas, sākot no vārda līdz pat veselai idejai. Teorētiskais cenzūras mērķis ir stabilizēt vai uzlabot sabiedrību, pār kuru cenzoram ir vara.
1940.gada 9.augustā LPSR Ministru Kabineta sēdē tiek pieņemts likums par Latvijas PSR Galveno literatūras pārvaldi (tautā dēvētu glavļits). Tā balstījās uz principiem, pēc kuriem jau kopš dibināšanas 1922.gadā darbojās PSRS cenzūra: glavļits aizliedz izdot un izplatīt izdevumus, kas a) satur aģitāciju pret padomju varu; b) izpauž republikas kara noslēpumus; c) naidīgi ietekmē sabiedrisko domu; d) rosina uz nacionālo un reliģiozo fanātismu; e) ir pornogrāfiski. Šādi cenzūra tiek ieviesta arī kultūras dzīvē- mākslā, literatūrā. Līdz ar to arī muzejos, bibliotēkās un kultūras pasākumos. Neskatoties uz aizliegumiem, cilvēki bieži veica ar likumu sodāmas darbības tādejādi gluži vienkārši cenzdamies saglabāt savas valsts un tautas tradīcijas un domāšanu. Dažādu dziesmu teksti ir tikai kārtējais pierādījums tam, ka valsts individuālo nacionalitāti nevar izgaisināt un pazudināt ar aizliegumiem un ierobežojumiem. Kā teicis Johans Nestrojs: "Cenzūra ir dzīvs apliecinājums tam, ka šīs pasaules varenie spēj pārvaldīt tikai apstulbotus vergus, nevis brīvas tautas."
Šobrīd Latvija ir demokrātiska valsts, un cenzūra ir aizliegta pēc Latvijas Republikas Satversmes 100. Panta: “Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta”
Šajā darbā tiek apskatīta cenzūra kultūras dzīvē. Konkrētāk- tieši muzeju darbībā, mūzikā, dejā, teātrī, svētkos.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1229263
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties