Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182705
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.nodaļa.  Apgabaltiesas vieta un loma LR tiesu sistēmā    4
2.nodaļa.  Apgabaltiesas vispārīgs raksturojums    8
3.nodaļa.  Apgabaltiesas strūktūra un kompetence    12
  Secinājumi un priekšlikumi    16
  Izmantotā literatūras un avotu saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

Ievads.


Cilvēki mūsu valstī aizvien biežāk griežas pēc palīdzības tiesā un saskarsme ar tiesu no dienas dienā palielinās, jo tiesa ir tā pēdējā instance, kurai jāatrisina un jānodrošina likuma izpilde. Visas personas ir vienlīdzīgas likuma un tiesas priekšā, tām ir vienādas tiesības uz likuma aizsardzību.
Saskaņā ar likuma „Par tiesu varu” 1.panta 3.daļu Latvijas Republikā tiesu vara pieder rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām, Augstākajai tiesai un Satversmes tiesai. Citas tiesu sistēmai piederīgas iestādes - bāriņtiesa, pagasttiesa u.c. veic personu tiesību un likumīgo interešu aizstāvību.
Studiju darbs ir izstrādāts par apgabaltiesām, kas ir pirmās instances tiesa tām civillietām un krimināllietām, kuras saskaņā ar likumu ir pakļāvīgas apgabaltiesai.
Autors izvelēja studiju darba tēmu „ Apgabaltiesa, to izveidošana, struktūra un kompetence ”, tāpēc kā šī tēma ir aktuāla musdienās un ikvienam ir tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Apgabaltiesas ir veidotas ar vienu domu – tām pēc sava līmeņa ir vairāk jātuvojas Augstākai tiesai, nevis rajona (pilsētu) tiesai, jo uz apgabaltiesām pāriet visas Augstākās tiesas kā pirmās instances krimināllietu kategorijas.
Studiju darba mērķis ir izvērtēt apgabaltiesas vietu un lomu LR tiesu sistēmā, noskaidrot pamatfunkcijas, kā arī paplašināt zināšanas un atspoguļot teorētisko bāzi par apgabaltiesas strūkturu un kompetence.
Lai sasniegtu mērķi, vājadzes izanalizēt apgabaltiesas darbību LR tiesu sistēmā, izpētot vairākus literatūras avotus, pievēršot galveno uzmanību apgabaltiesas darbību pamatelementiem; kā arī iegūt informāciju un raksturot apgabaltiesa funkcijas. Mērķa sasniegšanai palīdzes literatūras un interneta avoti, publikācijas un normatīvie akti, kuri regulē tiesu darbību, (par pamatu ņemot likumu „Par tiesu varu”).

1.nodaļa. Apgabaltiesas vieta un loma LR tiesu sistēmā

Latvijas Republikā tiesu sistēma veidota, balstoties uz Satversmi un 1992. gada decembrī pieņemto likumu „Par tiesu varu”. Satversmes 82. pants nosaka pilsoņu vienlīdzību likuma priekšā. Šis ir svarīgs tiesiskas valsts princips, kas Eiropas tiesiskajā sistēmā sāka nostiprināties reizē ar demokrātijas ieviešanos un šobrīd kļuvis par vienu no cilvēka tiesību pamatprincipiem.
Sīkak tiesu sistēmas darbību reglamentē likums „Par tiesu varu”, kas deklarē neatkarīgas tiesu varas pastāvēšanu blakus likumdošanas un izpildu varai. Likums paredz tādus svarīgus principus kā personas tiesības un tiesas aizsardzību pret dzīvības, veselības, brīvības, mantas apdraudējumu un personu vienlīdzību likuma un tiesas prikšā neatkarīgi no dzimuma, rases, sabiedriskā stāvokļa un citiem apstākļiem. Likums dod papildu garantijas tiesnieša neatkarībai un neaizskaramībai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1359484
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties