Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:786457
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Administratīvā līguma būtība, puses un priekšmets    5
2.  Administratīvā līguma forma, satura nosacījumi un piemērošanas jomas    8
2.1.  Administratīvā līguma satura nosacījumi    8
2.2.  Administratīvā līguma nošķiršana no civiltiesiskas vienošanās    10
3.  Ārvalstu prakse administratīvo līgumu regulēšanās un piemērošanā    17
  Secinājumi un priekšlikumi    20
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Izpētot Latvijas normatīvos aktus un praksi, kas saistīta ar administratīvo līgumu regulēšanu un piemērošanu, kā arī ārvalstu raksi, autorei ir radušies šādi secinājumi:
1. Administratīvā iestāde, pildot likumu vai augstāk stāvošas administratīvas iestādes izdotu tiesību aktu, saņemot pilnvarojumu (atļauju), var stāties līgumiskās attiecībās. Šajā līgumā administratīvā iestāde parasti būs nākamā administratīvā līguma iniciators.
2. Administratīvais līgums ir pamats administratīvi tiesisko attiecību nodibināšanai, grozīšanai vai izbeigšanai, kur administratīvi tiesiskajā attiecībā ir iesaistīti savstarpēji nepakļauti, bet ar savstarpējām tiesībām un pienākumiem saistīti administratīvo tiesību subjekti. Ja publiskas intereses dēļ koordinācijas un sadarbības attiecības pēc tiesību akta noteikumiem var būt savstarpēji nepakļautiem administratīvo tiesību subjektiem kā uz administratīvā akta, tā uz līguma pamata. Pirmajā gadījumā administratīvi tiesiskās attiecības rodas uz tiesību akta pamata, bet otrajā gadījumā tās rodas uz administratīvā līguma pamata. Abos gadījumos tiek panākta attiecību reglamentācija.
3. Administratīvā līguma priekšmets arī ir specifisks, ja to salīdzina ar civiltiesiskā līguma priekšmetu. Ja privātajās tiesībās līguma priekšmets ir viss, kas ir atļauts ar likumu, tad administratīvajās tiesībās līguma priekšmets ir tas, kas ar likumu vai citu tiesību aktu ir noteikts administratīvo tiesību kā publisko tiesību subjektam, kurš realizē izpildvaru (kuram ir piešķirtas publiskas varas pilnvaras). Administratīvā līguma priekšmets Latvijas valsts praksē visbiežāk varētu būt atsevišķas valsts pārvaldes funkcijas vai funkcija, vai ar valsts pārvaldes funkciju saistīto darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas nodošana izpildei nevalstiskai struktūrai vai privātpersonai.
4. Administratīvā līguma priekšmets var būt prognozējoša, koordinējoša, zinātniski – pētnieciska, informatīva, nodrošinoša rakstura valsts pārvaldes funkcijas. Konkrētās funkcijas izpildei, paliekot atbildīgai par tās izpildi, administratīvā iestāde var noslēgt administratīvu līgumu, kurā līguma priekšmets ir noteikta rakstura darba izpilde vai pakalpojumu sniegšana. Pirms administratīvā līguma slēgšanas administratīvā iestāde var izsludināt konkursu, kura uzvarētājs saņems piedāvājumu slēgt līgumu.
5. Administratīvajam līgumam ir jāatbilst samērīguma principam., pārbaudot, vai publiskās varas darbība atbilst piemērotības, vajadzības un samērīguma principam. Ja kaut viens no samērīguma principa elementiem nav ievērots, visa publiskās varas darbība uzskatāma par prettiesisku.
6. Atbilstības princips prasa atrast pienācīgu līdzsvaru starp indivīdam radīto kaitējumu un sabiedrības ieguvumu no konkrētā administratīvā akta un aizliedz tādus aktus, kuru rezultātā indivīdam radītais kaitējums izrādās nozīmīgāks nekā sabiedrības ieguvums.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties