Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:489983
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Fenomenoloģija    3
  Eksistenciālisms    7
  Hermeneitika    10
  Postmodernisms    12
  Feministiskā filosofija    15
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Vārds „fenomenoloģija” ir atvasināts no vārda „fenomens”. Burtiskā tulkojumā tas nozīmē parādība un attiecīgi fenomenoloģija- mācība par parādībām. Parādības, ko aplūko fenomenoloģija, ir cieši saistītas ar būtībām. Parādībai jeb fenomenam tiek piešķirts būtības statuss, t.i., parādība pati par sevi ir kaut kas vērā ņemams, tai ir sava esamība. Fenomeni nes sevī būtību. Fenomens sevi atklāj caur sevi pašu. Fenomenolģija pēta fenomenus tieši to esamības statusā, nevis kā atvasinājumus no būtības. Tā visu uzmanību velta fenomeniem, apziņas iekšējai dzīvei, tam, kā cilvēks pārdzīvo pasauli.
Fenomenoloģija ir pretstats naturāliski (uz vienkāršu dabas skaidrojumu) orientētajām zinātnēm, jo tā interesējas par cilvēka apziņā un tās apkārtnē jeb cilvēka pasaulē notiekošo.
Huserls uzsver, ka fenomenoloģijā ir jāizstrāda tāda tehnika , kas ļautu fiksēt apziņas veidojumus, kuri izpilda noteiktu jēgu. Ja uztverē tiek izpildīta kāda nozīme, rodas jēga, tad vienlaikus veidojas arī attiecīgā priekšmeta izpratne. Priekšmeti ir identi ar mūsu domu par tiem. Priekšmeti ir tādi, kādus mēs tos saprotam.
Fenomeni, par ko runā fenomenoloģija, dibinās dziļākajos apziņas slāņos, kas atklāj būtības, patiesības, idejas, nevis virspusējas parādības. Fenomenoloģija aicina „attīrīt” apziņu un ieraudzīt tajā acīmredzamos, aprakstāmos, patiesos un jēgpilnos fenomenus.
Fenomenoloģija ir apziņas filosofija. Apziņas struktūras, funkcionēšanas likumsakarības, laiks apziņā, jēgas veidošanās, cilvēka dzīves pasaule- visas tās ir tēmas, kas īpaši interesē fenomenologus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1309956
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties