Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
3,49
Ietaupījums:
0,63 (18%)
Cena ar atlaidi*:
2,86
Pirkt
Identifikators:769545
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.01.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Daudzu faktoru, piemēram, temperatūras, ultravioleto staru, stipru skābju vai sārmu, smago metālu, sāļu, spirta, tanīna un citu iedarbības rezultātā samazinās olbaltumvielu šķīdība, palielinās viskozitāte un zūd bioloģiskā aktivitāte. Šādu pārvērtību sauc par denaturāciju.
Dažas olbaltumvielas denaturētā stāvoklī vieglāk hidrolizējas ar fermentiem nekā nedenaturētas. Ar to arī izskaidrojams tas, ka vārīta gaļa vai zivs vieglāk sagremojamas nekā nevārītas.

Denaturācijas procesā novērojamas proteīnu (olbaltumvielu) fizikālo īpašību izmaiņas, piemēram, samazinās to šķīdība un tie izgulsnējas (sarec, koagulējas)
Visplašāk pazīstamais proteīnu denaturācijas veids fizikālo faktoru iedarbībā ir to karsēšana. Pārtikas produktu termiska apstrāde (olu cepšana, gaļas vārīšana utt.) ir proteīnu noārdīšanās process, kura gaitā uzturs kļūst vieglāk sagremojams.

Faktori kas ietekme denaturāciju:
Termiska iedarbība
Radiācija
Ķīmiska iedarbība

Olbaltumvielām raksturīgas arī vairākas krāsu reakcijas. Šīs reakcijas nav raksturīgas visai olbaltumvielas makromolekulai, bet norāda noteiktas tās sastāvdaļas vai saišu eksistēšanu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,18 €
Materiālu komplekts Nr. 1351658
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Olbaltumvielu fizikālās īpašības un reakcijas”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/769545

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties