Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:466314
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zemes ģeomagnētiskais lauks ir labi zināms ikvienam, kurš jebkad ir izmantojis kompasu. Pēc pašreizējiem priekšstatiem, kosmiskie magnētiskie lauki veidojas minēto ķermeņu iekšpusē, kur šķidrs (vai gāzveida) elektrovadītājs atrodas cikloniska tipa kustībā. Zemes gadījumā parādība notiek izkusušā Zemes kodolā, kas sastāv no dzelzs, niķeļa un silīcija sakausējuma. Radioaktīvā silšana rada konvekciju, kuru Zemes rotācija sagriež struktūrās, daudzmaz līdzīgās atmosfēras cikloniem - anticikloniem.
Šobrīd Zemes Magnētiskais Ziemeļpols atrodas Kanādas arktisko salu arhipelāgā, aptuveni 1000 km attālumā no ģeoloģiskā Ziemeļpola, bet magnētiskais dienvidpols atrodas Antarktīdas piekrastē.
Tas ir droši zināms, ka Zemes magnētiskais lauks periodiski samainās pusēm. Šobrīd magnētiskā lauka līnijas sākas dienvidu puslodē un iet virzienā uz ziemeļu puslodi. Nogulumu ieži un vulkānu lava satur nozīmīgu informāciju, kura ļauj rekonstruēt magnētiskā lauka vēsturi, kad un cik ilgi notikušas magnētisko polu maiņas. Pēc šīs informācijas secināts, ka kopā notikušas 33 apvērses pēdējos 25 miljonos gadu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties