Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:796324
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Parastu uzsver, ka tā laika sabiedrībā katram cilvēkam – dižciltīgajam, zemniekam, garīdzniekam un pilsētniekam bija sava kārta. Viduslaikos katrs cilvēks zināja „savu vietu” un rēķinājās ar to visās dzīves svarīgākajās situācijās, piemēram, slēdzot laulības un dažādus līgumus. Atšķirībā no mūsdienām viduslaikos nevienlīdzība bija pašsaprotama lieta, jo zemāka kārta, jo bargāks sods.
Pati augstākā kārta skaitījās baznīca un visi paklausīgi sekoja baznīcas hierarhijai.
Tomēr varēja arī mainīt kārtas, piemēram bija diezgan viegli no zemnieka kļūt par bruņinieku, ja vien bija zirgs, bruņojums, u.c. Tomēr lielāko tiesu noteica tas, kādā ģimenē cilvēks piedzima, izņēmumi bija tikai pasakās un viduslaiku beigās kārtas kļuva pavisam noslēgtas.
Kārta noteica visu apģērbu, kas jānēsā, piemēram, zemākās kārtas nedrīkstēja nesāt rotaslietas un greznus tērpus, tāpat bija arī noteikumi par ēdieniem, katrai kārtai bija atļauts ēst to, kas tai bija paredzēts.
Viduslaikos cilvēks nebija individualitāte, bet pārstāvēja kādu sabiedrības kārtu. Cilvēkiem galvenā doma bija neatšķirties no citiem.
Tā kā pastāvēja milzīgas atšķirības, bieži notika kari, kuri tika uzskatīti par attaisnojumu gandrīz visās dzīves situācijās un kaujas uzvarētājs apliecināja dieva gribu, jo viduslaikos Kristus tika attēlots kā uzvarētājs, nevis cietējs.
Viduslaikos vislielākais sods cilvēkam bija tikt izstumtam no sociālās hierarhijas – sodu varēja piespriest nepaklausīgajiem karaļiem, firstiem un pat veselām teritorijām, ja tās negribēja pakļauties kādiem likumiem. Viņus varēja izslēgt no kristīgās kopienas, kā arī cilvēku varēja izolēt un aizliegt viņam komunicēt pat ar savu ģimeni.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties