Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:950891
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Tiesību norma: jēdziens, pazīmes    4
1.1.  Tiesību normas jēdziens    4
1.2.  Tiesību normas pazīmes    4
2.  Tiesību normu veidi    5
3.  Tiesību normu struktūra    7
4.  Tiesību normu klasifikācija    7
5.  Tiesību normu iztulkošana    10
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Kā redzams no klasifikācijas, tiesību normas ir sociālo normu veids. Visā valsts un tiesību eksistences periodā izveidojās daudz dažādu jēdziena definējumu un priekšstatu par tiesību normām. Viens no izplatītākajiem tiesību normas definējumiem skan šādi: Tiesību norma ir vispārobligāts noteikums, ko nosaka un nodrošina valsts, un uz kura pamata rodas pušu – sabiedrisko attiecību dalībnieku juridiskās tiesības un pienākumi. Tiesību norma vienmēr kalpo par tipisko sabiedrisko attiecību paraugu, modeli, ko paredz valsts. Tā pastāvīgi izpaužas kā pienācīgās uzvedības mērs un ir visas tiesību sistēmas «pamatšūna». Ar ko tiesību normas atšķiras no pārējām sociālajām normām? Ar ko tās ir īpatnējas? Apskatīsim augstāk uzskaitītas sociālās normas to saistībā ar tiesību normām.
Tiesību un morāles normas. Morāle ir principu un normu kopums, kas vēsturiski izveidojies, balstoties uz cilvēku priekšstatiem par labo un ļauno. Morāles normu ievērošanu nosaka sabiedrības viedoklis vai iekšējā pārliecība. Novirzes no morāles normu priekšrakstiem un to pārkāpšana, neievērošana tiek aplūkotas kā ļaunais, bet ievērošana- kā labais. Tiesību normas nedrīkst būt netikumiskas. Morāle no tiesībām atšķiras ar to, ka tikumisko prasību pildīšanu kontrolē visa sabiedrība un šo prasību izpildīšana tiek sankcionēta tikai ar garīgās iedarbības formām- sabiedrisku vērtējumu, nosodījumu nevis tiesas ceļā. Tiesību normai ir piespiedu raksturs.
Tiesību un reliģiskās normas. Reliģiskās normas ir baznīcas noteiktie uzvedības noteikumi. Šīs nomas regulē uzvedību ticīgo sabiedrībā un attiecības starp ticīgo un reliģisko kultu, pamatojoties uz ticību un padevību augstākam spēkam, kas radījis pašu cilvēku. Pēc satura reliģiskās normas ir tuvas morāles normām, bet atšķiras ar to, ka balstās uz iepriekš minēto ticību. Atšķirībā no tiesību normām par reliģisko normu būtiskiem pārkāpumiem sodu piespriež reliģisko iestāžu administrācija.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1327360
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties