Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Pirmais pasaules karš un pārmaiņas Eiropas politiskajā kartē pēc tā. Jaunu nacionālo valstu veidošanās

     

    Konspekts5 Vēsture, kultūra

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:962116
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

4.Raksturot jauno nacionālo valstu veidošanos uz bijušo impēriju drupām,to raksturu un īpatnības.

Pirmā pasaules kara beigās un notikumi,kas tam sekoja būtiski izmainīja gan Eiropas politisko karti,gan spēku samēru pasaules politikā,tie jūtami ietekmēja tupmākās 20.gs.vēstures gaitu.
Pirmā pasaules kara rezultātā sabruka netikai Krievijas,bet arī Vācijas un Austroungārijas un Osmaņu Turcijas impērijas.To vietā izveidojās jaunas,nacionālas valstis,kuru politikas galvenais vadmotīvs bija nacionālisms-vietām kulturāls,taču vairuma gadījumu –agresīvs un kareivīgs.
Pēc kara beigām jauna revolūcija sākā Turcijā.To organizēja Mustafa Kemals Ataturks un viņa vadītā jaunturku kustība.Jaunturki iestājās par Osmaņu monarhijas pilnīgu likvidēšanu,turku valsts un sabiedrības modernizāciju.Turcijas kļuva par republiku.Taču vienlaikus Ataturka vadītā Turcijas republika likvidēja bijušās Osmaņu Turcijas teritorijā proklamēto Armēnijas Republiku,padzina grieķus no viņiem piešķirtās Anatolijas,nonāca konfliktā ar Itāliešiem.Antante 1923.gadā tomēr atļāva Turcijai paturēt iekarotās vai atkarotās zemes.Mainījās arī Balkānu karte.
Bijušās Austroungārijas pilsētā Zagrebā sapulcējās dienvidu slāvu tautu pārstāviji,kas panslāvisma ideju iedvesmoti lūdza Serbijas valdībai slovēņu un horvātu zemes uzņemt apvienotas dienvidu slāvu valsts sastāvā.Līdzīgu līgumu Serbijai izteica arī Melnkalne.Tā Eiropas karte parādījās daudznacionālā Dienvidslāvijā.Arī bijušajā Austroungārijas teritorijā 1918.gadā izveidojās čehu un slovāku apvienotā slāvu valsts-Čehoslovākija.No Austrijas kā patstāvīga valsts atdalījās Ungārija.Tomēr Ungārija tika atdzīta par bijušās Austroungārijas valsts tiesisko mantinieci nevis jaunu valsti.Ungārijai kā zaudētājvalstij nācās atdot ievērojamas teritorijas Rumānijai,Dienvidslāvijai un Čehoslovākijai.Kādreiz tik varena Austrija kļuva par teritoriāli mazu un lielā politikā maznozīmīgu valsti.
Beidzoties pasaules karam,dramatiski notikumi risinājās visā Austrumeiropā. Proklamētās Lietuvas valsts galvaspilsēta Vilņa un daudznacionālais Viļņas novads kļuva par strīda objektu starp jauno olijas un Lietuvas valsti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1237365
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties