Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:319389
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1923. gadā 1. augustā Skolotāju semināru pārveidoja par Daugavpils Valsts skolotāju institūtu (DVSI) ar piecgadīgu mācību programmu. Institūta uzdevums bija audzināt un mācīt jauno skolotāju paaudzi, tādējādi liekot pamatus skolotāju sagatavošanas sistēmai Latvijā. DVSI absolventi saņēma diplomus, kas piešķīra tiesības mācīt visās sešklasīgās pamatskolas klasēs un vispārizglītojošos priekšmetus zemāka tipa arodskolās. Mācību ilgums dažādos institūta darbības posmos bija mainīgs un palielinājās no 4 gadiem (1921-1923) līdz 5 gadiem (1924-1929) un līdz 6 gadiem (1929-1940). Kopumā no 1923. gada līdz 1940. gadam DVSI sagatavoja 505 skolotājus.
Līdzās mācību procesam DVSI audzēkņi aktīvi iesaistījās ārpus studiju aktivitātēs: spēlēja simfoniskajā orķestrī, dziedāja korī, zēnu un meiteņu kvartetos, spēlēja teātri, izdeva savus literāros žurnālus, aktīvi sportoja un devās ekskursijās. Īpaši jāpiemin 1936. gadā skolotāja Osvalda Pūpola vadībā dibinātā mazpulku organizācija, kuras ietvaros DVSI audzēkņi nodarbojās ar rokdarbiem, mājturības izstrādājumiem, mācību un uzskates līdzekļu sagatavošanu, vāca folkloras un etnogrāfijas materiālus, kā arī apguva neapdzīvotu salu Medumu ezerā.
Lai nodrošinātu DVSI audzēkņiem iespēju praktizēties stundu pasniegšanā un gūt pedagoga iemaņas turpmākajam tautskolotāja darbam, 1924./25. m. g. izveidoja Daugavpils Valsts skolotāju institūta pamatskolu, bet 1928./29. m. g. pie institūta atvēra Daugavpilī pirmo bērnu dārzu.

1938. gadā sakarā ar gaidāmo institūta reorganizēšanu (slēgšanu) tika pārtraukta audzēkņu uzņemšana, bet 1940. gada 16. jūlijā DVSI slēdza. Institūta inventārs un arhīvs tika nodots Rēzeknes Pedagoģiskajam institūtam, pēdējo kursu audzēkņiem atļāva turpināt mācības jaunizveidotajā pedagoģiskajā institūtā.

1944. gada oktobrī Daugavpilī atsāka skolotāju sagatavošanu un bijušās DVSI telpās darbu uzsāka divgadīgs (no 1947.-1950. g. sešgadīgs) Valsts skolotāju institūts. 1945. gada 8. februārī mācības Dabaszinātņu un ģeogrāfijas, Vēstures, Valodas un literatūras, Fizikas un matemātikas fakultātē uzsāka pirmie studenti. Laikā no 1944. līdz 1952. gadam DVSI klātienes un neklātienes četras fakultātes absolvēja 1593 skolotāji.
Jelgavas Reālskola
vēlākais Valsts Jelgavas skolotāju institūts (Svētes iela 18). Kādreizējās Jelgavas reālskolas, vēlākā Valsts Jelgavas skolotāju institūta namu uzcēla 1900. gadā. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties