Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:961300
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

LATVIJAS PAŠVALDĪBU SISTĒMAS ATJAUNOŠANA (1990)
Vācu okupācijas periodā (1941-1945) – radās cerība, ka nodibinātā Latvijas pašvaldību sistēma atsāks darboties. Tāda tika izveidota, bet darbojās atbilstoši kara apstākļiem, un tās tālāku attīstību pārtrauca OPK beigas.
Padomju okupācijas periodā – pašvaldības ideja bija pretrunā sociālistiskās valsts izveidošanas teorijai, kur pašvaldību centralizācija bija pirmais solis sabiedrības kā vienota politiska un saimnieciska organisma veidošanā kopējā pasaules sociālismā (kopienu sociālisma ideja).
*šāda īpatnēja „simbiozes” modeļa pastāvēšanu pamatoja kopienu sociālisms ideja. Padomju periodā pastāvēja tikai vietējie valsts varas un valsts pārvaldes orgāni, kuros varēja saskatīt tikai atsevišķas pašvaldību iezīmes;
*krievu tiesību zinātnieku pētījumos šāds valsts pārvaldes modelis tiek saukts arī par padomju partokrātisko vietējās pārvaldes sistēmu;
*pašvaldību novērtējumu var izsecināt arī no padomju varas ideoloģijas teorētiķa Ļeņina idejām. Viņš municipalitāti dēvēja par „sīkpilsoniskā mietpilsoniskuma un reformistiskā sastinguma vidi”.
Latvijas pašvaldību sistēmas izveides nepieciešamība tika norādīta jau 1989.gada 11.novembra LPSR AP sēdes 13.sesijas laikā, kad deputāte M.Litauniece norādīja: „Jautājums par pašvaldību ir viens no galvenajiem jautājumiem, kas faktiski parādīs, kāda tad īsti būs mūsu nākamā vara uz vietām, kad beidzot saņemsim grožus uz vietām, savā teritorijā.”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,91 €
Materiālu komplekts Nr. 1339857
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties