Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:643738
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Niagāras ūdenskritums    3
  Viktorijas ūdenskritums    6
  Paranas milzeņi    9
  Anhela ūdenskritums    11
  Haijfoss, Detifoss, Godafoss, Gudlfoss    13
  Kaukāza ūdenskritumi    14
  Reinas ūdenskritums    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Reinas ūdenskritums.
Reinas ūdenskritums ieņem trešo vietu Eiropā, palikdams aiz Islandes ūdenskritumiem Gudlfosa un Detifosa. Reina – lielākā upe Vācijā, kas sākas Šveices Alpos. Ūdenskrituma platums ir 150 metri, augstums – 21 metrs. Vasarā, kad Alpos kūst ledāji un sniegs, pāri ūdenskrituma korei brāžas 700-1000 kubikmetru ūdens sekundē un tas ir sevišķi iespaidīgs. Reinas vārds cēlies no ķeltu - renos (stipra straume).
Ziemā Reina saņem mazāku pieplūdi un ūdens caurplūdums var nokristies līdz 60-100 kubikmetriem sekundē. Upes gultne zem ūdenskrituma tad ir daļēji atsegta un redzamas virpuļojošo oļu izgrauztās bedres.
Reinas ūdenskritumam ir aptuveni seštūkstoš gadu. Tas radies pēcleduslaikmetā, kad ledājs, atkāpjoties Reinas senlejā, atstāja daudz sanešu. Un upei vajadzēja izgrauzt sev daļēji jaunu gultni. Lejpus Bodenezera, Reinai pārvarot Juras augstienes kaļķakmens slāņus, tā nokļuvusi savā senajā, zem ledāja sanešiem apraktajā ielejā, izskalojusi to, un pēc kāda laika šajā vietā izveidojusies kāple un līdz ar to ūdenskritums. Ziņas par Reinas ūdenskritumu atrodamas jau kopš agrīnajiem viduslaikiem. Kad tik ierīkots dzelzceļa tīkls un viena līnija šķērsoja Reinu augšpus ūdenskrituma, tas kļuva pavisam viegli pieejams un iemantoja plašu popularitāti. Cilvēkus vilina majestātiskās pilis, ar kurām saistās daudzi vēstures notikumi un vēl šodien neatminēti bruņinieku laiku noslēpumi. Ikviens tūrists cenšas apskatīt arī slaveno Lorelejas klinti Reinas vidustecē, paklausīties dīvaino daudzkārt atšalkojošo atbalsi un poētisko leģendu par brīnumdaiļo zeltmati jaunavu, kuras vārdā šī klints nosaukta. Liegi dziedādama, jaunava pievilinājusi kuģu kapteiņus, un tie, viņas burvības savaldzināti, aizmirsuši visu pasaulē un ar kuģiem uztriekušies uz krastmalas klintīm, razdami galu upes atvaros.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1310761
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties