Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
7,49
Ietaupījums:
1,12 (15%)
Cena ar atlaidi*:
6,37
Pirkt
Identifikators:401149
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LATVIJĀ ATĻAUTOTO PĀRTIKAS PIEDEVU RAKSTUROJUMS UN UZSKAITĪJUMS    4
  KRĀSVIELAS    6
  KONSERVANTI    8
  ANTIOKSIDANTI    10
  EMULGATORI UN STABILIZĒTĀJI    11
  SALDINĀTĀJI    13
  DAŽĀDU GRUPU PĀRTIKAS PIEDEVAS    13
  PĀRTIKAS PIEDEVAS BIEŽĀK LIETOTAJOS PRODUKTOS    19
  DZĒRIENI    19
  PĀRTIKAS PRODUKTI    19
  Graudu produkti    19
  Piena produkti    19
  Gaļas izstrādājumi    20
  Zivis    20
  Augļi    20
  Citi produkti    20
  NOBEIGUMS    22
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    23
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Pārtikas ražotāji lieto pārtikas piedevas, lai produkts ilgi un labi glabātos, būtu izskatīgs un ar labu smaržu un garšu. Pētījumi rāda, ka daudzas krāsvielas izraisa alerģisku reakciju un hiperaktivitāti, īpaši bērniem.
„E” burts tulkojumā no angļu vārda nozīmē “ēdams” – “edible”. Katrai pārtikas piedevai ir savs kods, kas tiek norādīts pārtikas produkta marķējumā pēc apzīmējuma „E”.
Tikai 55 procenti aptaujāto izrādīja interesi par iespēju uzzināt ko sīkāk par pārtikas piedevu ietekmi uz cilvēka organismu, lai gan pircējam būtu ieteicams izlasīt informāciju uz etiķetes un izlemt, vai pārtikas produkts ir atbilstošs un iekļaujams ēdienkartē. Patērētāju nezināšanas dēļ veikalu plauktos nereti tiek ignorēti arī pārtikas produkti, kas satur dabiskas izcelsmes pārtikas piedevas, kam pētījumos konstatēta labvēlīga ietekme uz cilvēka veselību, piemēram:
Riboflavīnu jeb B2 vitamīnu (E 101),
beta karotīnu jeb A vitamīna provitamīnu (E 160(a)),
luteīnu (E 161(b)),
dabīgo biešu krāsvielu (E 162),
etiķi (E 260),
askorbīnskābi jeb C vitamīnu (E 300),
tokoferolus jeb E vitamīnus (E 307, E 308, E 309),
pektīnus (E 440),
celulozi (E 460),
taukskābes (E 470, E 471, E 472, E 473, E 475, E 476),
saharozi jeb cukuru (E 474),
sāli (E504, E535, E538, E552),
safrānu, dažādus piparus utt.

Izmantojot patērētāju nezināšanu, bieži pārtikas piedevas neapzīmē ar „E” un kodu – zinot, ka visvairāk patērētāju biedē dažādo E uzskaitījums uz iepakojuma, ražotājs vai izplatītājs uz iesaiņojuma vai tulkojumā norāda vielas īsto nosaukumu, nenorādot „E” kodu. Īpaši tas attiecināms uz „sliktajām” pārtikas piedevām (piemēram, nātrija benzoātu (E 211)), kura lietošana uzturā var izraisīt alerģiskas reakcijas vai pat pēkšņu nāvi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Pārtikas piedevas”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/401149

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties