Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:638853
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

6. Kāpēc deguna aizlikums (iesnas) ietekmē arī garšas sjūtu?
Tāpēc ka, kad ir deguna aizlikums, cilvēks elpo caur muti, dēļ tā mutes gļotāda izžūst, lai sajūstu garšu vajag, lai maltīte sajaucās ar siekalam. Receptori uztver tikai siekalās izšķīdušu vielu garšu.
Ožas receptoru kairinājumi piedalās gremošanas procesa regulācijā. Patīkama ēdiena smarža veicina siekalu un citu gremošanas sulu izdalīšanos, bet ja ir deguna aizlikums, receptori netiek kairināti un no tiem impulss neaiziet līdz smadzenēm.

7. Kā NS aizsargājas no dažādu smaržu pārāk intensīvas iedarbības? Kā sauc šo īpašību?
Ja smarža ir ļoti ilgstoša, receptori adaptējas- pierod un pārstāj smaržu uztvert (apmēram 5 minūtēs). Adaptācija var notikt arī NS centros. Īpaši, ja smarža ir intensīva, centrs nogurst un subjektīvā sajūta vairs nerodas. Var būt arī paaugstināta jūtība pret kādu smaržu. Var rasties arī smaržas ilūzija.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties