Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:163283
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rezultātu analīze:
Pēc 30 minūtēm visu kartupeļu gabaliņu masa samazinājās. Kartupeļu gabaliņiem, kas atradās ūdens šķīdumā ar NaCl masas daļu 10%, masa samazinājās par 0,5 gramiem. Kartupeļu gabaliņiem, kas atradās ūdens šķīdumā ar NaCl masas daļu 20%, masa samazinājās par 0,7 gramiem.
Masas izmaiņas ir saistītas ar osmozi – ūdens plūšanu tajā virzienā, kur ir lielākā NaCl koncentrācija. Ja šūnā ir lielāka sāļu koncentrācija nekā ārējā vidē, tas liek ūdens molekulām intensīvi iekļūt šūnas iekšienē. Savukārt, ja ārpus šūnas sāļu koncentrācija ir lielāka, tas izsauc ūdens molekulu izkļūšanu ārā no šūnas. Jo lielāka ir NaCl koncentrācija šķīdumā, jo vairāk tiek „vilkts” ūdens laukā no kartupeļa šūnām. Abos trauciņos bija hipertonisks šķīdums, un ūdens plūda ārā no šūnām. Pirmajā gadījumā, kad NaCl masas daļa bija 10%, osmoze nebija tik intensīva, kā otrajā gadījuma, kad NaCl masas daļa bija 20%. Rezultātā pirmajā gadījumā kartupeļu gabaliņu masas zaudējumi ir mazāki, nekā otrajā gadījumā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1391760
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties