Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:698479
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

6.3. Hormonāla kontracepcija
Hormonālā kontracepcija attiecas uz dzimstības kontroles metodēm, kas iedarbojas uz endokrīno sistēmu. Gandrīz visas metodes sastāv no steroīdiem hormoniem. Sākotnējā hormonālā metode, kombinēto kontraceptīvo tablešu veidā, pirmo reizi tika pārdots 1960.gadā. Turpmākajs gadu desmitos ir izstrādāti daudzi citi pielietošanas veidi, tomēr perorāli lietojamie līdzekļi un injicējamās metodes ir līdz šim populārākās. Hormonālā kontracepcija ir ļoti efektīva: ja preparātu lieto noteiktajā shēmā, grūtniecības iespējamība ir mazāka par 1% gadā.
Ir divi galvenie hormonālo kontraceptīvo preparātu veidi: kombinētās metodes, kas satur estrogēnu un progestīnu (kombinēti kontraceptīvie līdzekļi; kontraceptīvie plāksteri; vaginālais riņķis), un tikai progestīna metodes (progestīna tabletes (pilles);progestīna injekcijas), kas satur vienīgi progesteronu vai to sintētiskos analogus.
Tabletes satur dabiskajiem hormoniem līdzīgus hormonus, kas sintezējas olnīcās. Tablešu sastāvā esošie hormoni nodrošina stabilu hormonu līmeni un simulē organismā grūtniecību. Līdz ar to olnīcu aktivitāte tiek nomākta; tās sintezē mazāk hormonu, olnīca nav spējīga nobriest un sievietei kontraceptīvā līdzekļa lietošanas laikā nevar iestāties grūtniecība.
Paralēli kontraceptīvajai iedarbībai dažas no kontraceptīvajām tabletēm spēj regulēt tauku dziedzeru aktivitāti. Tas palīdz samazināt matu un ādas taukainību, kā arī pinnes. Kontraceptīvās tabletes ir efektīvas arī dzemdes un olnīcu vēža, ārpusdzemdes grūtniecības un anēmijas profilaksei. Daži dati liecina, ka sievietēm, kas lieto perorālos kontracepcijas līdzekļus, retāk novēro taisnās zarnas vēzi, olnīcu cistas un endometriozi.
Nesen radītais progestīns drospirenons pēc savas darbības ir ļoti līdzīgs dabiskajam progesteronam. Kontraceptīvās tabletes, kas satur drospirenonu, ir pirmās tabletes, kas neizraisa sāls (minerālu) un šķidruma aizturi organismā, un eventuāli novērš ķermeņa svara palielināšanos; tas palīdz mazināt premenstruālo sindromu, piemēram, tādus simptomus, kā vēdera uzpūšanos, krūšu palielināšanos un sāpīgumu, kāju un ķermeņa tūsku.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties