Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:234074
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Es uzskatu, ka līdz Lisabonas līgumam Eiropas Savienības likumdošanas procedūrā lielā mērā bija vērojamas starpvaldību teorijas iezīmes. Intergovermentālisti uzskata, ka valsts galvenā prioritāte ir savu interešu aizstāvība. Tāpat tie uzsver, ka valdību intereses dažādās jomās ir atšķirīgas. Tas īpaši atspoguļojās lēmumu pieņemšanas procesā līdz Lisabonas līgumam. Valstis nespēja vienoties un rast kompromisu, jo katra vēlējās palikt pie saviem mērķiem un vajadzībām. Savukārt, pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā intergovermentālisms ES institūcijās un lēmumu pieņemšanas procesā samazinās.
Vēl viens jauninājums lēmumu pieņemšanā ir dzelteno un oranžo kartīšu sistēmas ieviešana nacionālajos parlamentos. Tas nozīmē, ka likumprojekts pirms tā apstiprināšanas tiek izsūtīts nacionālajiem parlamentiem. Nacionālie parlamenti šo projektu izskata un balso. Ja šis likumprojekts parlamentu apmierina tie nobalso par to, ja tas neapmierina parlamentam ir tiesības „pacelt” dzelteno kartīti. Šādā gadījumā iebildumi tiek izskatīti un, ja iebildumus izsaka noteikts skaits valstu parlamentu, tiek strādāts pie problēmas risināšanas.
Šāda nacionālo parlamentu varas palielināšana ir pilnīgā pretrunā ar federālistu teoriju. Kuri uzskata, ka nacionālā loma ir jāsamazina. Tajā pašā laikā šeit redzamas starpvaldību teorijas iezīmes. Kura uzskata, ka nacionālo valdību loma ir jāpalielina.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1330095
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties