Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:609470
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

4. LR Prezidenta pienākumi un tiesības.
Saeima ar vismaz 51 deputāta balsu vairākumu ievēlē Valsts prezidentu, kas ir valsts pirmā amatpersona. Prezidents iesaka Saeimai kandidātu Ministru prezidenta amatam un aicina šo personu sastādīt Ministru kabinetu. To parasti uztic Saeimas vēlēšanās vairākumu ieguvušās partijas vai vairākuma koalīcijas vadītājam. Valsts prezidents arī pats var vadīt ārkārtas Ministru kabineta sēdes, nosakot to darba kārtību.
Prezidents var izstrādāt likumprojektus, kuri Saeimai ir obligāti jāizskata. Visi likumi, ko Saeima ir pieņēmusi trešajā lasījumā, Valsts prezidentam ir jāparaksta un jāizsludina. Prezidents var tos nodot atpakaļ Saeimai otrreizējai izskatīšanai. Ja prezidents nevar vienoties ar Saeimu, viņš var ierosināt tautas referendumu par Saeimas atlaišanu un jaunas Saeimas vēlēšanām. Ja vēlētāju vairākums balso par Saeimas atlaišanu, tad tā tiek atlaista un prezidents paliek savā amatā, rīko jaunas Saeimas vēlēšanas.8
Ja vairākums balso pret Saeimas atlaišanu, tad prezidents tiek atcelts un Saeima ievēl jaunu prezidentu. Šādu kārtību paredz Satversme. Saeima ar balsu vairākumu var atcelt prezidentu no amata, tādēļ prezidents, tāpat kā Ministru kabinets, ir atbildīgs Saeimai un ir atkarīgs no tās.
Valsts prezidents pārstāv valsti starptautiski, pēc ārlietu ministra ieteikuma, ieceļ Latvijas vēstniekus ārzemēs un pieņem citu valstu vēstnieku akreditāciju Latvijā, kā arī valsts vārdā uzstājas starptautiskos forumos un paraksta starptautiskus līgumus un vienošanās.
Valsts prezidentam ir noziedznieku apžēlošanas tiesības. Valsts prezidenta darbību nodrošina Valsts prezidenta kanceleja un prezidenta padomnieki. Kā arī prezidents nav atbildīgs politiski par savu darbību, jo visus prezidenta rīkojumus paraksta premjers, vai atbildīgais ministrs.9

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1313942
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties