Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:562283
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pilsoņu karš bija pārsvarā cīņa starp „Sarkanajiem” (komunisti, revolucionāri) un „Baltajiem” (monarhisti, konservatīvie, liberāļi un sociālisti), kas bija pret Boļševiku revolūciju. Tika karots no 3 galvenajām frontēm – austrumiem, dienvidiem un ziemeļiem.
Karš iesākās ar konfliktiem starp Krievijas grupējumiem. Tika nodibināta Brīvprātīgo armija, kas bija kontrrevolūcijas armija Krievijas dienvidos. 1919.g. no marta līdz novembrim Baltā armija veiksmīgi virzījās uz priekšu uz Maskavu un realizēja Sarkanās armijas atkāpšanos. Baltās armijas līderi bija dienvidos – Denikins, austrumos – Kolčaks, ziemeļos – Judeničs, tomēr Trotska reformētā Sarkanā armija pēc neilga laika atspieda Kolčaka spēkus atpakaļ, vēlāk arī pārējās Baltās armijas spēkus.6 Kolčaka un Denikina armijas novembrī sabruka pilnībā. Viens no Baltās kustības līdieriem Vrangels savāca pāri palikušās Denikina armijas spēkus un nostiprināja savas pozīcijas Krimā tomēr Sarkanā armija, atgriežoties pilnā sastāvā pēc poļu-padomju kara, sakāva Balto armiju.
Pilsoņu karš pamatā beidzās jau 1920. gadā ar boļševiku (Sarkanās armijas) uzvaru, lai gan atsevišķos reģionos pretestība turpinājās līdz pat 1922. gadam. ‘Sarkano’ uzvara izskaidrojama ar milzīgo armiju, kas skaitliski pārsniedza Balto armiju vairākas reizes. Tāpat boļševiki kontrolēja galvenos industriālos rajonus. Tāpat komunistiem bija labi iekšējie sakari, kā arī izdevīgas dzelzceļu līnijas, līdz ar to nosūtīt savus karavīrus uz jebkuru cīņas vietu nebija problēmu. Otra Sarkanās armijas priekšrocība bija armijas vadītāji. Trotskis bija izcils runātājs un militāro vienību organizētājs, kas ieviesa armijā īpašu disciplīnu.7
Karš bija paņēmis vismaz 8 miljonu cilvēku dzīvības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1246047
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties