Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:238139
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Atmiņas. Kad Ligeja devās uz Ameriku, vienīgais, kas viņai palika no Ata, bija atmiņas. Atmiņas ir cerības otra puse. Romāns noslēdzās ar to, ka Ligeja nepārtraukti domāja par Ati, cerēja, ka būs vēl iespēja viņu satikt, bet „viņa kavējās ar šo tēlu tik ilgi, kamēr tas bija kļuvis par vārdu, par gleznu un skaņu, un beidzot viņai aizmirsās, ka tas reiz bijis dzīvs cilvēks”. (188.lpp.) Manuprāt, traģisks nobeigums, jo nekas nevar būt sāpīgāks par domu, ka Tev kaut kas ir bijis, bet te, pēkšņi, tā vairs nav.
Romāna valoda nebija sarežģīta, tāpēc to bija viegli lasīt, arī viegli uztvert asociatīvi.
Šis darbs man likās līdzīgs Fallija reālistiskajam stāstam „Nellija”, kurā iezīmējas līdzīgas simetrijas, piemēram, pilnīgu pretstatu saplūdums (arī Ludis un Nellija Fallija stāstā „Nellija” bija dažādi cilvēki: Ludis (gluži kā Ligeja) dzīvoja nākotnei, bet Nellija (tāpat kā Atis)- šodienai, mirklim ), mijiedarbes rezultātā cilvēki kļūst pavisam savādāki, neprātīgas mīlestības rezultātā cilvēks zaudē pašcieņu, saprātīgo domāšanu, „iziešana” no pelēkās ikdienas utt.
Manuprāt, romāna tematika ir aktuāla arī mūsdienās. Ļoti daudzi latvieši dodas uz ārzemēm, ģimenes kļūst sadrumstalotas, jo sliktās ekonomikas dēļ, cilvēkiem nav pietiekami stabils finansiālais stāvoklis, lai uzturētu ģimeni, lai dzīvotu pilnvērtīgu dzīvi. Lielākā daļa aizbraucēju arī paliek tur, kur atraduši gan patvērumu, gan labu darbu, kā arī cenšas dabūt sev līdzās tuvos cilvēkus, bet tik un tā lepni sirdī tur Latvijas vārdu. Mīlestības tematika, protams, ir bijusi, ir un būs aktuāla vienmēr un visur. Par to, manuprāt, pat nav vērts vairāk izteikties, jo visi zina, ka tā ir lielākā dzīves jēga un, ko tā spēj dot.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1331226
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties