Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:854551
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Alumīnijs ir IIIA grupas p elements.
Savienojumos šim elementam raksturīga oksidēšanas pakāpe +3. Kompleksos savienojumos alimīnijam koordinācijas skaitlis atkarībā no liganda izmēriem un spējas polarizēties ir 4 (sp3 hibridizācija).
Atrašanās dabā. Alumīnijs dabā ir visizplatītākais metāls. Izplatības ziņā tas ieņem trešo vietu aiz skābekļa un silīcija. Zemes garozā pēc masas ir 8,8% alumīnija un tas sastopams aptuveni 250 minerālos.
Iegūšana. Alumīniju iegūst, elektrolizējot 6...8% Al2O3 šķīdumu izkausētā kriolītā K3[ALF6]. Kausējuma kušanas temperatūras pazemināšanai pievieno arī CaF2 vai MgF2. Elektrolīzes process noris 900oC temperatūrā. Kausējumā nepārtraukti ievada alumīnija oksīdu. Pie ogles anodiem izdalās skābeklis un oksidē anodus līdz CO un CO2. Anodi sadeg, un tie regulāri jāatjauno. Iegūtais alumīnijs nav tīrs, tādēļ to attīra, elektrolītiski rafinējot. Elektrolītiskā alumīnija cenu nosaka galvenokārt patērētās elektroenerģijas izmaksa. Lai iegūtu 1 tonnu alumīnija, patērē aptuveni 18 000 kW*h elektroenerģijas.
Fizikālās īpašības. Alumīnijs ir sudrabbalts, viegls metāls ar labu elektrovadītspēju (aiz Ag un Cu). Arī siltumvadītspēja tam 3 reizes lielāka nekā dzelzij. Alumīnijs ir ļoti plastisks metāls. No tā var iegūt plānas alumīnija folijas, kuras lieto kondensatoros un par iesaiņojamo materiālu.
Alumīnijam piemīt vājas paramagnētiskas īpašības. To var viegli valcēt un metināt. Taču alumīniju grūti mehāniski apstrādāt un izliet no tā dataļas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1177429
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties