Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:916385
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.07.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

K.Ulmaņa iedibināto režīmu dēvē par Ulmaņlaikiem, autoritāro režīmu un 15.maija Latviju. Arī nacionāli konservatīva diktatūra. Režīms bija mēģinājums iedibināt pāri stāvošu prezidentālu režīmu, kas pilnībā kontrolētu ekonomiku, politiku un kultūru.
Sistēmas pamatā bija vadonības princips, ar Vadoni priekšgalā. Valstī pastāvošās augstākās institūcijas neierobežoja Ulmaņa vienpersonisko varu. Visas svarīgākās lietas izlēma viņa ieceltais Ministru kabinets. Ministru kabinets faktiski bija institucionāls aizsegs diktatora gribas īstenošanai.
A.Kvieisis, prezidents līdz 1936.g. pavasarim, neizmantoja tiesības piedalīties valsts politiskajā dzīvē un netraucēja valdībai pieņemt likumus. Abiem prezidentiem veidojās saspringtas attiecības. Valsts prezidenta amatu K.Ulmani pārņēma (uzurpēja) 11.aprīlī. 1940.g. pavasarī Ulmanis kā Valsts un Ministru prezidents kļuva par valsts aizsardzības vadītāju. 1934.g. 25.maijā likvidēja 60 pilsētās vēlētās domes, aizstājot to ar iekšlietu ministra ieceltām personām.
Režīmam piemita šķietams pretrunīgums-maiga, bez plašām represijām, nebija antihumāns. Ulmanis neatbalstīja politisko ekstrēmismu un mēģināja apkarot visu novirzienu radikāļus, vērsās pret antisemītismu. Autoritārā valdība veicināja celtniecību, bet izglītība un kultūra bija tās galvenās prioritātes. Ulmaņa popularitāti vairoja visai sekmīgā ekonomiskā un sociālā politika.
Režīms bija stabils un pilnībā kontrolēja situāciju valstī.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties