Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:514993
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tievās zarnas
No kuņģa barība tālāk nonāk tievajās zarnās. Tievajās zarnās barība tiek sašķelta līdz galam. Tieši tievajās zarnās organismam nepieciešamās barības vielas uzsūcas asinsritē un limfā. Kopējais tievo zarnu garums ir 5-6 metri.
Tievām zarnām izšķir:
divpadsmitpirkstu zarnu,
tukšo zarnu,
līkumoto zarnu.
Divpadsmitpirkstu zarna ir aptuveni 30 cm gara. Tā atrodas vēdera augšdaļas labajā pusē. Tukšā zarna aizņem 2/5 no visām tievajām zarnām, bet līkumotā zarna – 3/5.
Visā tievo zarnu gļotādā atrodas aptuveni 1 mm garas nelielas zarnu bārkstiņas. Tās ievērojami palielina zarnu gļotādas virsmu un līdz ar to arī barības vielu uzsūkšanās virsmu. Bez tam gļotādā arī ir atrodami daudz sīki dziedzerīši, kas ražo zarnu sulu.

Resnās zarnas
Pēc tievās zarnas seko resnā zarna. Salīdzinot ar tievo zarnu, resnās zarnas diametrs ir ievērojami lielāks. Resnā zarna tiek dalīta vairākās daļās, bet sīkāk pieminēsim tikai vienu tās daļu – aklo zarnu.
Resnā zarna sākas ar aklās zarnas daļu, kas atrodas vēdera apakšdaļas labā pusē. No aklās zarnas atiet, tā saucamais, aklās zarnas piedēklis (latīņu val. appendix), kas arī atrodams vēdera apakšējā labajā pusē. Bieži vien šis mazais piedēklis mēdz iekaist. Šo slimību sauc par apendicītu. Jāatzīmē, ka aklai zarnai ir vislielākais zarnu trakta diametrs, bet piedēklim – vismazākais.
Taisnā zarna ir resno zarnu nobeigums, kas ar anālo atveri atveras uz ārējo vidi. Anālās atveres rajonā ir gredzenveida muskulis jeb sfinkteris, kura darbība ir pakļauta cilvēka gribai un kuram atslābstot notiek vēdera izeja.
Viscaur resnās zarnas gļotādā ir sastopami zarnu dziedzeri, kas izstrādā vielas, kuras palīdz izveidot fekālās masas. Savukārt zarnu muskulatūra saraujoties fekālās masas virza uz priekšu līdz anālai atverei.

Aknas
Aknas ir vislielākais gremošanas sistēmas dziedzeris. To svars ir vidēji 1,5 kilogrami. Aknas ir sarkanīgi brūnā krāsā, jo tās ir ļoti labi apasiņotas. Tās novietotas vēdera dobuma labā pusē zem diafragmas. Aknu apakšējā mala parasti atrodas zem vai līdz ar labās puses ribu loku.
Aknu funkcijas ir ļoti daudzveidīgas, tomēr nozīmīgākā ir gremošanas funkcija, jo aknas ir dziedzeris, kas izstrādā žulti. Aknas veido īpašas aknu šūnas jeb hepatocīti, kurās veidojas žults. Žults no aknām tiek izvadīta pa žults vadiem, kas caurvij visu aknu struktūru. Sīkie aknu žultsvadi savienojoties rada lielākus vadus, līdz izveidojas viens liels aknu vads, kas izvada žulti no aknām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties